Ber om hjelp: Nigers president blir holdt som gissel

04/08/2023 08:49

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Advarer mot Wagner.

Washington Post publiserte en kronikk signert Bazoum. Her ba han spesifikt om hjelp fra den amerikanske regjeringen og resten av verden for å gjenopprette den konstitusjonelle orden i landet. 

– Hele den sentrale Sahel-regionen kan falle under russisk innflytelse ved hjelp av Wagnergruppen, sier Mohamed Bazoum, med henvisning til leiesoldatenes brutale framferd i Ukraina.

Presidenten skrev: "Jeg skriver dette som et gissel. Niger er under angrep fra en militærjunta som prøver å styrte demokratiet vårt, og jeg er bare en av hundrevis av innbyggere som har blitt vilkårlig og ulovlig fengslet. Dette kuppet, som ble lansert mot min regjering av en fraksjon i militæret 26. juli, har ingen som helst begrunnelse. Hvis det lykkes, vil det få ødeleggende konsekvenser for landet vårt, vår region og hele verden." 

Administrasjonen, som tok makten i slutten av juli, ledes av sjefen for den avsatte presidentens sikkerhetsstyrker. Etter alt å dømme var president Bazoum innelåst i presidentpalasset. Det skriver Dagsavisen.

Onsdag ankom en diplomatisk komité fra den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas Niger.

ECOWAS innførte sanksjoner mot Niger og krevde at president Mohamed Bazoum ble gjeninnsatt. 

Sent torsdag kunngjorde også militærjuntaen at den hadde kansellert flere militære samarbeid med Frankrike. Den tidligere kolonimakten hadde 1000 til 1500 soldater i landet.

Frankrike kunngjorde torsdag at de hadde avsluttet evakueringen fra Niger og repatriert mer enn 1000 mennesker.