Breaking: Ukraina klar til å møte russisk krav

30/03/2022 07:54

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
I forbindelse med fredssamtaler mellom Russland og Ukraina har sistnevnte forklart at de er villige til å møte russiske krav.

Tirsdag samlet Russland og Ukraina seg sammen igjen ved forhandlingsbordet i Istanbul. Det er absolutt ikke den første runden med fredssamtaler mellom de to landene, men så langt har ikke samtalene brakt mye med seg.

Ifølge BBC er det imidlertid nå litt fremgang i forhandlingene, der Ukraina angivelig sier at de vil akseptere en «nøytral status», som er et av de russiske kravene.

De ukrainske forhandlerne har imidlertid uttalt at de ikke er villige til å møte kravet gratis. Snarere vil det komme på bekostning av en rekke sikkerhetsgarantier.

Nøytral status vil bety at Ukraina aksepterer at de ikke kan bli med i en militær allianse, inkludert NATO. Videre vil det også bety at de ikke kan lande militære baser.

Polen, Israel, Tyrkia og Canada kan være blant de potensielle sikkerhetsgarantistene for Ukraina, heter det.

Forslagene vil også omfatte en 15-års høringsperiode i forhold til det annekterte Krim. Det er imidlertid bare noe som trer i kraft dersom Russland vil akseptere at en «fullstendig våpenhvile» avsluttes mellom de to landene.

Ukrainske forhandlere sa at det var nok materiale i de nåværende ukrainske forslagene om at et møte mellom president Zelensky og Russlands president Vladimir Putin ville bli berettiget.

Ifølge BBC la de også til at det ennå ikke har kommet et svar fra Russland, og derfor er det fortsatt ukjent hvordan russerne forholder seg til forslagene som er fremmet av de ukrainske forhandlerne.

I sin tur står det at fredssamtalene på et annet punkt har vært så produktive at russerne har lovet at de vil redusere sin militære aktivitet rundt den ukrainske hovedstaden Kiev.

Russlands viseforsvarsminister Alexander Fomin sa dette, ifølge BBC, og siterer det russiske nyhetsbyrået Tass.

Han har sagt at russerne «vil kutte ned på militære i retning av Kiev og Chernihiv», som de ønsker å gjøre for å «øke gjensidig tillit til fremtidige forhandlinger». Ikke bare det, sier han, det gjøres for å «bli enige og undertegne en fredsavtale med Ukraina».