Dårlige nyheter for iselskere: Fire grunner til å unngå softis denne sommeren

29/06/2024 20:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
For mange er sommeren synonymt med is.

De fleste av oss forbinder den varme årstiden med en avkjølende is. Mens noen foretrekker iskrem, velger andre en myk og kremet servering.

Dessverre viser det seg at det siste alternativet kanskje ikke er det smarteste valget. Faktisk bør du unngå det helt – i hvert fall hvis du vil forebygge sykdom.

Her er fem grunner til at du aldri bør velge softis når islysten setter inn:

  1. Soft-iskremmaskiner kan være en grobunn for farlige bakterier

Fordi softis kommer fra en maskin, er den utsatt for forurensning hvis maskinene ikke blir ordentlig rengjort og desinfisert. Janilyn Hutchings, en sertifisert mattrygghetsekspert med State Food Safety, forklarer at "myke iskremmaskiner bør rengjøres og desinfiseres hver 10. til 24. time."

Dersom de som har ansvaret for maskinene ikke tar seg av den vanlige rengjøringen, kan maskinene fort utvikle mugg eller enda verre – bli et arnested for ulike usynlige bakterier.

  1. Disse maskinene er vanskelige å holde rene

Rengjøring av disse maskinene er ikke en lett oppgave. Maskinene består ofte av deler som må demonteres og rengjøres separat, noe som kan være en utfordring. Hutchings påpeker at selv om personalet vet hvordan de skal gjøre det riktig, «glimmes denne viktige oppgaven ofte i rengjøringsrutinene til matarbeidere».

Det er derfor sannsynlig at maskinen din softis kommer fra ikke er rengjort godt nok.

  1. Den myke serveringsblandingen kan også lett bli full av bakterier

Mange myke iskremer er laget av en upasteurisert bunn som må oppbevares ved en temperatur like under frysepunktet. I henhold til Vermonts landbruksretningslinjer sikrer denne lagringen at iskremmassen, som allerede inneholder naturlige bakterier og har et høyt potensial for raskt å øke i antall på grunn av sin høye luftfuktighet, forblir trygg for konsum.

Men dette er en veldig spesifikk og vanskelig balanse å opprettholde. Det er stor risiko for at isen din har blitt utsatt for bakterievekst før den havner i kjeglen din.

  1. Og alle disse bakteriene kan gjøre deg alvorlig syk

De siste tiårene er det rapportert om flere tilfeller av matforgiftning forårsaket av softis. I 2005 ble over 120 mennesker i Ohio syke etter at en iskremmaskin ble kontaminert med stafylokokker.

I en nyere sak fra 2016 ble to pasienter i Seattle alvorlig syke etter å ha drukket milkshake laget av myk-is forurenset med listeria, en av de farligste bakteriene fordi den kan være dødelig.

Derfor oppfordrer eksperter til å være forsiktig med hvor du kjøper softisen og vurdere andre, tryggere alternativer for å kjøle seg ned i sommervarmen.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.