Dårlige nyheter for Trump: Står nå overfor fire siktelser

20/12/2022 12:08

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Komiteen som etterforsker Capitol-opptøyene 6. januar 2021, har sendt ut fire kriminelle henvisninger mot tidligere president Donald Trump til justisdepartementet.

På sitt siste møte mandag henviste huskomiteen følgende anklager mot Trump: hindring av en offisiell kongressprosess, konspirasjon for å svindle USA, bevisst og med vilje avgi materielle falske uttalelser til den føderale regjeringen og medvirkende til et opprør.

"Hele hensikten og den åpenbare effekten av Trumps plan var å hindre innflytelse og hindre denne offisielle prosedyren: det sentrale øyeblikket i den juridiske overføringen av makt i USA," sa komitémedlem Jamie Raskin.

Hvis Trump blir funnet skyldig i den sistnevnte siktelsen, vil det være «automatisk grunn for diskvalifikasjon fra å noen gang inneha offentlige verv igjen, på føderalt eller statlig nivå,» la Jamie Raskin til. Det skriver Metro.

Kriminelle henvisninger er i stor grad symbolske, ettersom bare justisdepartementet kan avgjøre om Trump og hans sentrale rådgivere og allierte skal straffeforfølges.

Det var imidlertid første gang kongressen hadde en referanse til sin natur om en tidligere president. "Det er én faktor som jeg mener er viktigst for å forhindre en ny mulig 6. januar. Ansvarlighet. Ansvar som bare finnes i strafferettssystemet.

Vi har full tillit til at arbeidet til denne komiteen vil bidra til å lage et veikart for rettferdighet ", sa komitéleder Bennie Thompson i sin åpningserklæring.

Komiteen stemte også for å henvise den konservative advokat John Eastman til rettssak for konspirasjon for å svindle USA og hindre en offisiell saksgang i kongressen.

John Eastman sto bak rettslige handlinger rettet mot å beholde Trump i embetet. I tillegg stemte komiteen også 9-0 for å godkjenne sin endelige rapport, som forventes å bli utgitt i morgen, onsdag.

Komiteens nestleder, den republikanske representanten Liz Cheney, sa at alle amerikanske presidenter har opprettholdt en ryddig maktovergang «unntatt én», Trump.