Mange lar seg friste av rimelige kopier når luksusvarene fra Hermès og Louis Vuitton virker uoppnåelige.
En ekte Hermès-veske kan koste titusenvis av kroner, mens en Louis Vuitton-veske fort havner på mellom 8.000 og 10.000 kroner. Og for solbriller fra merker som Gucci, må man ofte punge ut med rundt 3.000 kroner.
Derfor er det kanskje ikke så rart at mange nordmenn tyr til gateselgere med piratkopierte varer – men nå kan det koste dem dyrt. Det skriver DinSide
Nye bøter på Mallorca: Over 8.600 kroner
Fra og med fredag 23. mai innfører Palma de Mallorca nye regler som retter seg ikke bare mot de som selger, men også mot de som kjøper piratprodukter. Dette melder avisen Mallorca Magazin.
Dersom du handler med de såkalte "los manteros", som er et vanlig slanguttrykk for gateselgere med falske varer, risikerer du nå en bot på opptil 750 euro – tilsvarende rundt 8600 kroner.
"Det er forbudt å kjøpe alle typer varer fra uautoriserte gateselgere i det offentlige rom. Kjøperne fritas for ansvar hvis kjøpet skjer på godkjente markeder", står det i forskriften ifølge avisa La Vanguardia.
Hva er "los manteros"?
I Spania er det vanlig å se gateselgere som legger ut varene sine på et teppe – en "manta" – som de raskt kan pakke sammen og bære bort hvis politiet dukker opp. Her finner man ofte kopier av dyre merkevarer til noen få hundrelapper.
Men etter de nye reglene er det ikke bare de som selger slike varer som står i fare. Nå havner også kundene i søkelyset.
Norsk ekspert: – Ikke ulovlig i Norge, men...
"Om det er forbudt å kjøpe falske varer i utlandet avhenger av hvilket land man kjøper varen i", sier Trine Hvammen Nicholson, seniorrådgiver i juridisk og internasjonal stab i Patentstyret, til DinSide.
"Det er ikke forbudt i Norge å ta med en falsk vare, men det kan være forbudt å være i besittelse av varen i det landet du reiser fra", forklarer hun.
Tidligere har en undersøkelse vist at nær halvparten av de spurte trodde det var ulovlig å kjøpe og innføre piratvarer – noe som faktisk har vært en vanlig misforståelse.
Myndighetenes mål: Informasjon og opplysning
Selv om loven trer i kraft umiddelbart, vil myndighetene på Mallorca ha en mildere tilnærming i starten. Ifølge avisa Ultima Hora vil de første to-tre ukene brukes til å informere og veilede turister som kanskje ikke vet at de gjør noe ulovlig.
Forskriften ble offentliggjort i lovtidende torsdag, og trer i kraft fredag. Den gjelder ikke bare piratkopierte produkter, men all form for salg uten godkjent tillatelse – inkludert mat og drikke.
Med andre ord: Er du turist på Mallorca i sommer, bør du styre unna uautoriserte gateselgere – ellers kan en billig veske få dyre konsekvenser.