Mens Ice forbereder seg på å stenge ned 2G-nettet, skaper det ringvirkninger i mobilmarkedet. Det som en gang ble regnet som utdatert teknologi, får nå nytt liv – «dumme» telefoner er tilbake i vinden.
Nedleggelse av 2G setter fart på utskiftingen
Ice har siden desember advart kundene sine om at 2G-nettet snart forsvinner. Når det skjer 27. mai, vil rundt 10 000 kunder miste tilgangen til samtaler, meldinger og andre mobiltjenester – med mindre de oppgraderer telefonen sin.
Selskapet har sett en økende andel av kundene bytte ut gamle enheter, men fortsatt er det mange, særlig eldre brukere, som ikke har gjort nødvendige endringer. Det skriver DinSide
Elektronikkjedene merker trykket
Elektronikkforhandlere melder nå om en kraftig vekst i salget av enkle mobiler – ofte kalt «dumme» telefoner. Power og Elkjøp har begge sett en oppsving, og spesielt modellene fra Doro og retroklassikeren Nokia 3210 går unna.
Ifølge Power er det særlig eldre brukere som nå trenger ny telefon, men også yngre har kastet seg på trenden.
"Samlet for hele landet økte salget av «dumme» telefoner med 25 prosent andre halvdel i fjor, og nå har altså salget firedoblet seg den siste uka," forteller Silje Ensrud i Power.
Trenden: Avlogget og tilstede
Bak salgsøkningen ligger også et kulturelt skifte. Mange yngre ønsker å logge av og få en pause fra skjermavhengighet, algoritmer og konstante varsler. Mobilforbud i skolen og økt fokus på skjermtid spiller inn.
"Mange unge bruker dem som en pause fra skjermlivet, og økningen i salget har en klar sammenheng med trenden om å være mer avlogget," sier Elkjøps Kristian Wallanger.
Tastetelefonens comeback handler altså ikke bare om teknisk nødvendighet – men også om et ønske om et enklere, mer tilstedeværende liv.