Sukkerfritt er i vinden. Mange velger bort sukker for helsas skyld – men byttet er kanskje ikke så trygt som det ser ut på etiketten.
Dagbladets DinSide omtaler nå en fersk studie fra University of Colorado som viser at søtningsmiddelet erytritol – et stoff som mange nordmenn får i seg daglig – kan være langt farligere enn vi har trodd.
Forskningen antyder at selv små mengder kan forstyrre viktige funksjoner i hjernen, og kanskje øke risikoen for hjerneslag.
Brukes i alt fra lettbrus til helsekost
Erytritol brukes i mange sukkerfrie produkter som brus, sjokolade, energidrikker og proteinpulver.
Det markedsføres som et naturlig og "sunnere" alternativ til sukker, og selges blant annet under navnet Sukrin. Stoffet er populært blant både diabetikere og folk på lavkarbo – men det er nettopp i slike dagligvarer vi nå risikerer å få i oss skadelige mengder, ifølge forskerne.
I studien ble hjerneceller utsatt for erytritol-nivåer tilsvarende én boks lettbrus. Celler som vanligvis hjelper til med å løse opp blodpropper, sluttet dermed å fungere normalt.
Det ble også påvist økt stress i cellene, dårligere blodgjennomstrømming og endringer i stoffene som får blodårene til å trekke seg sammen.
Ikke første gang erytritol får kritikk
Tidligere studier har koblet høye erytritolnivåer i blodet til økt risiko for både hjerteinfarkt og hjerneslag.
I tillegg vet man nå at stoffet blir værende i kroppen i flere dager etter inntak. Men selv om disse funnene er bekymringsfulle, understreker forskerne at det fortsatt trengs mer forskning for å fastslå nøyaktig hvordan stoffet påvirker kroppen over tid.
Norske helsemyndigheter og EFSA (EUs mattrygghetsorgan) har hittil godkjent erytritol som trygt, og det finnes ingen anbefalt grense for daglig inntak.
Likevel advares det spesielt mot bruk hos små barn, og ekspertene råder forbrukere til å lese ingredienslistene nøye.
Så hva bør du gjøre?
Det er for tidlig å konkludere, men det er ikke for tidlig å være bevisst.
Hvis du daglig bruker produkter med søtningsmidler, kan det være lurt å sjekke hva de faktisk inneholder – spesielt hvis du tror du gjør kroppen en tjeneste ved å unngå sukker.
For noen søte alternativer viser seg nå å ha en bitter bakside.