Direkte strømbrudd i Danmark er ikke usannsynlig i nær fremtid: Sykehus og flyplasser forbereder seg på et verst tenkelig scenario

06/09/2022 07:23

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hovedstadsregionen i Danmark er et av stedene som forbereder sykehusene sine på et mulig strømbrudd i Danmark i nær fremtid.

Inflasjonen og dermed prisøkningene på så godt som alle produktene på det danske markedet har stukket helt av, og det er sjelden at danskere har blitt tvunget til å spare så mye som nå.

Dette skyldes delvis koronakrisen, men spesielt også krigen i Ukraina, som også er grunnen til at gass og kraft er mangelvare, noe som kan bli så ettertraktet i nær fremtid at danskene må forberede seg på direkte strømbrudd, fordi det rett og slett ikke er nok strøm til alle.

Det sier TV 2 Lorry fra avdelingsdirektør i det danske energibyrået Martin Hansen, som fredag sa: "Jeg vil understreke at vi er i en alvorlig situasjon, og at vi er i en situasjon der vi kan se på at du må kutte litt energi den kommende vinteren."

Han har imidlertid forklart at det er «et verst tenkelig scenario», som han verken håper eller tror at vi vil ende opp i, å stenge av makten til deler av samfunnet, men at det er et scenario som ikke er helt usannsynlig og som vi derfor må forberede oss på - både som privatperson og som samfunn.

Det du gjør som privatperson er selvfølgelig opp til deg, men Hansen oppfordrer til at «du sparer energi, strøm, gass og varme», og viktige forholdsregler er allerede tatt i offentlig sektor.

Dette gjelder blant annet hovedstadsregionen i Danmark, som har sørget for at alle sykehus i regionen har dieselgeneratorer som kan generere strøm dersom dette verste tilfellet rammer Danmark.

"Som en del av vår generelle beredskap har regionen nødgeneratorer som kjører på diesel, som vi kan bruke i tilfelle strømbrudd", har hovedstadsregionen i Danmark uttalt, og en lignende beredskap finnes blant annet på København lufthavn.

Ifølge flyplassens direktør, Christian Poulsen, har de 44 store dieselgeneratorer klare til å «levere strøm til de mest kritiske områdene på flyplassen» på «et øyeblikks varsel» om nødvendig.

På denne måten kan du være sikker på at for eksempel belysningen på rullebanen og flyplassens radarsystem ikke går ned selv om det er strømbrudd.