Når nordmenn planlegger utenlandsferie, handler det vanligvis om å finne ut hvor de vil dra. Men en fersk undersøkelse viser at det også finnes land mange aktivt unngår.
Reisebyrået Ticket har fått utført en YouGov-undersøkelse som kartlegger nordmenns minst ønskede feriedestinasjoner for 2025.
Resultatene ble presentert i «Ticket Collection» – deres store forbrukerundersøkelse, som ble lansert i februar. Det srkiver Flysmart24
Disse landene vil nordmenn styre unna
Spørsmålet deltakerne fikk var enkelt:
Hvilket land vil du helst ikke reise til på utenlandsferie?
Svarene fra et representativt utvalg nordmenn viste følgende topp 5 over land de helst ikke vil besøke:
USA
Tyrkia
Egypt
Sør-Korea
Albania
Ifølge Tickets administrasjons- og markedssjef Ellen Wolff Andresen er det særlig polariseringen i USA etter presidentvalget som gjør landet mindre attraktivt for norske turister.
«USA sin førsteplass er et uttrykk for den polariseringen som har skjedd i landet etter presidentvalget», sier hun til flysmart24.
Undersøkelsen ble gjennomført ved årsskiftet, men Wolff Andresen mener listen fortsatt er relevant:
«Selv om det har gått noen måneder siden undersøkelsen ble foretatt, tror jeg ikke situasjonen på listen har forandret seg frem til i dag.»
Endringer fra tidligere år
Ved forrige måling var ikke USA engang med blant de minst populære destinasjonene. Den gang toppet Tyrkia listen, tett fulgt av Egypt. Disse to landene var i sin tid blant nordmenns raskest voksende feriefavoritter.
Men terror og politisk uro gjorde at interessen blant nordmenn falt kraftig, og reiselysten til disse landene kollapset.
Oppbyggingen har vært treg, og selv om Tyrkia har hatt en viss fremgang, er besøkstallene fortsatt langt unna tidligere nivåer.
USA mister fotfeste
Nå har imidlertid utviklingen i USA skjøvet både Tyrkia og Egypt et hakk ned på listen over minst attraktive reisemål.
Landet merker tydelig at turiststrømmen fra Europa – inkludert Norge – er svakere enn før. På et tidspunkt var det hele 25 prosent færre nordmenn som reiste dit, og selv om nedgangen har flatet noe ut, er den fortsatt betydelig sammenlignet med normale nivåer.
«Svikten i forhold til en normal situasjon er for USA likevel fortsatt stor», slår andre norske undersøkelser fast.