Drama før Eurovision: Krever at dette landet ekskluderes

24/12/2023 17:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: YouTube
Foto: YouTube
Landet planlegger flere protester og demonstrasjoner

Sammenslutningen av komponister og låtskrivere på Island (FTT) ber Islands nasjonale kringkaster, RUV, trekke seg fra Eurovision dersom Israel opprettholder sin deltakelse. Denne oppfordringen minner om lignende situasjoner fra 2022, da flere nasjoner krevde at Russland ble ekskludert på grunn av invasjonen av Ukraina. Det skriver Media Sky News .

FTT understreker at det er deres plikt å ta avstand fra krig, drap på sivile og uskyldige barn. De oppfordrer til å avstå fra å delta på arrangementer knyttet til nasjoner som bruker militær makt, spesielt når arrangementet tradisjonelt er preget av glede og optimisme.

RUV bekrefter at det planlegges en demonstrasjon utenfor deres kontorer som svar på dette problemet. Island har hatt relativ suksess i konkurransen de siste årene, og mange tror Islands Dadi Freyr ville ha vunnet i 2020 hadde arrangementet ikke blitt avlyst.

Pro-palestinske aktivister og grupper ber også om boikott, og Irlands RTE rapporterte å ha mottatt hundrevis av e-poster som ber om boikott av neste års konkurranse.

I 2023 kom Israel på tredjeplass med Noa Kriels dance-pop-nummer «Unicorn». Kriel, som tidligere hadde tjenestegjort som soldat i Israel Defense Forces, førte til at Russland ble ekskludert fra konkurransen og Ukraina vant med Kalush Orchestra, noe som resulterte i at 2023-utgaven ble holdt i Liverpool.

Sky News har kontaktet showets arrangør og den israelske allmennkringkasteren for kommentar. EBU, en sammenslutning av nyhetskanaler, fastholder at det er en konkurranse for nyhetsstasjoner, ikke regjeringer, og at den israelske kringkasteren har deltatt i konkurransen i 50 år. 

Både Island og Israel har bekreftet sin deltakelse i neste års konkurranse i Sverige, men har ennå ikke valgt ut sine bidrag.