Eksklusiv bursdagsgave: Kongeparets hyllest til prins Sverre Magnus

04/12/2023 11:19

Sofie

Nyheter
Foto: Kongehuset.no
Foto: Kongehuset.no
Den offisielle markeringen av Prins Sverre Magnus' myndighetsdag fant sted fredag 1. desember.

For 18 år siden, den 3. desember 2005, ble Prins Sverre Magnus født. Kort tid etter hans ankomst til verden på Rikshospitalet, kunne en strålende kong Harald (85) og kronprins Haakon (49) avsløre navnet på den nyfødte prinsen, som da veide nesten fire kilo.

Sverre Magnus, den tredje i arverekken til tronen, følger sin søster Prinsesse Ingrid Alexandra.

I forkant av markeringen delte Slottet følgende informasjon på sin hjemmeside:

«Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen inviterer til offisiell lunsj på Slottet kl. 14.00. I tillegg til familien er representanter fra det offisielle Norge, ungdomsorganisasjoner og faddere invitert til lunsjen.»

Kongehuset delte også nylig tatt bilder av den nå myndige prinsen. Ifølge kongehusets nettsider liker den ferske 18-åringen å stå på ski, spesielt alpint, samt sykle - både BMX og terrengsykling. Han viser også interesse for surfing.

Prinsen mottok et maleri av kunstneren Cassius Fadlabi som gave fra Stortinget. Fra regjeringen fikk han ski.

– Stortinget er folkets institusjon, og jeg synes det er stas å kunne gratulere på vegne av hele det norske folket. Jeg håper Prinsen får en fin 18-årsdag med både feiring og hygge – som alle 18-åringer fortjener. Sverre Magnus er en flott mann og en god representant for Norge, sa stortingspresident Masud Gharahkhani under lunsjen.

På et av de nylig delte bildene, poserer familien stolt sammen med prinsen iført bunad.

Kongehuset informerer om at den spesielle gaven fra kongeparet til Prins Sverre Magnus var en ny bunad – en gråtrøyebunad fra Øst-Telemark, nøyaktig sydd etter modellen fra 1870-årene.

Under feiringen av 18-årsdagen på Slottet holdt den stolte bestemoren, Norges dronning Sonja, en rørende tale.

– Prins Sverre Magnus har fått en bunad i bursdagsgave fra kongeparet, og i dag bruker han den for første gang, kunngjør Kongehuset.

Det blir også avslørt at prinsen selv har vært med på å utforme bunaden, i samarbeid med bestemoren.

– Og som du vet, rommer den også en liten hemmelighet, delte dronning Sonja i sin tale til prinsen, ifølge NRK.

– Men veske hører jo ikke til en herrebunad… Hva gjør jeg så? Du kom meg til unnsetning og foreslo: Kan du ikke brodere noe jeg kan ha på innsiden av jakken? Som sagt, så gjort. Nå har du en brodert lomme på innsiden som jeg tror passer til litt av hvert, sa dronningen til latter.

Til slutt la hun til:

– Jeg håper bunaden, og spesielt den broderte innerlommen, alltid vil være et lite minne om bestemors strev.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.