Enorm narkotika-funn: Nok fentanyl til å drepe halve Europa

23/12/2022 10:24

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Drug Enforcement Administration (DEA) avslørte tirsdag at de beslagla mer enn 379 millioner dødelige doser fentanyl i 2022 - mer enn nok til å drepe 50 % av Europas innbyggere.

Ifølge en uttalelse fra det føderale byrået har DEA-agenter konfiskert mer enn 50,6 millioner fentanylmerkede, forfalskede reseptbelagte piller, mer enn det dobbelte fra i fjor, og mer enn 5000 kilo fentanylpulver siden januar.

Det svært vanedannende syntetiske opioidet er 50 ganger sterkere enn heroin. Bare 2 milligram fentanyl - en mengde som passer på tuppen av en blyant - regnes som en potensielt dødelig dose. Det skriver New York Post.

"Disse anfallene - nok dødelige doser fentanyl til å drepe enhver amerikaner - reflekterer DEAs urokkelige forpliktelse til å beskytte amerikanere og redde liv ved aggressivt å forfølge de ansvarlige for handel med fentanyl over hele USA," sa DEA-administrator Anne Milgram.

Milgram la til at DEAs "topprioritet" er å beseire to meksikanske narkotikakarteller - Sinaloa og Jalisco - som hun sa er hovedansvarlige for den dødelige fentanylen som strømmer inn i USA.

Ifølge DEA er det meste av de menneskeskapte opioidene som handles av Sinaloa- og Jalisco-kartellene masseprodusert i hemmelige fabrikker i Mexico med kjemikalier som hovedsakelig kommer fra Kina.

I 2021 ga DEA ut en advarsel om falske fentanyl-piller laget for å se identiske ut med ekte reseptbelagte legemidler, inkludert OxyContin, Percocet og Xanax.

I forrige måned advarte DEA publikum om en kraftig landsomfattende økning i dødsfall fra falske reseptbelagte piller med fentanyl.

DEA laboratorietester tidligere i år avslørte at seks av 10 falske piller inneholdt en potensielt dødelig dose fentanyl.