Etter en uvanlig varm september ligger kritiske klimamål an til å avta allerede i år

29/09/2023 23:30

Emma

NYHETER
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Varmen i 2023 har allerede slått flere rekorder, og nå står også Parisavtalen i fare.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

September har vært uvanlig varm hjemme, og akkurat nå har vi løvsommer med temperaturer godt over 20 grader i slutten av september.

Det er i hvert fall ikke bare i Norge at det er uvanlig varmt.

Grafikken over viser et svært varmt Europa, og på verdensbasis har gjennomsnittstemperaturen siden juni ligget langt over normalen.

Fare for 1,5 grader varmere enn førindustrielt nivå

Forskningsorganisasjonen Berkeley Earth anslår at det er 55 prosent sannsynlig at temperaturen vil overstige 1,5 grader allerede i 2023 sammenlignet med perioden 1850 til 1900.

Det vil være et brudd på en grense som FN-landene nådde i en avtale under klimamøtet COP21 i Paris.

Parisavtalen fra 2015 er en internasjonal avtale der FN-landene forplikter seg til å unngå en temperaturøkning på to grader sammenlignet med førindustrielt nivå og tilstrebe en temperaturøkning på ikke mer enn 1,5 grader.

Dette må gjøres ved grønn omstilling og ved å begrense klimagassutslipp.

Global oppvarming og El Niño

Det er flere årsaker til den massive varmen i 2023. Global oppvarming er den største, men det er også andre faktorer som spiller inn.

Den nest viktigste faktoren er det naturlig forekommende fenomenet El Niño. El Niño styrkes om våren, noe som betyr et varmere klima i en periode.

Derfor er det nesten ingen tvil om at 2023 blir det varmeste året siden målingene startet – og muligens også over de 1,5 gradene FN foretrekker å holde seg under.

Men med et svekket El Niño i 2024, vil vi sannsynligvis se temperaturer under FN-innsatsen igjen i 2024 eller 2025.

Det er imidlertid sikkert at det i det lange løp vil bli varmere og varmere.

Global oppvarming er en konsekvens av våre CO₂-utslipp, og de siste åtte årene har vært de varmeste som er registrert. Den varmeste er 2016, da det var en såkalt super-El Niño.

I år er også et sterkt El Niño-år, og det kan også bli super-El Niño.

Varm sommer har allerede slått globale varmerekorder

Det er spesielt de siste månedene at det har vært ekstremt varmt på kloden. Juli var den varmeste måneden som noen gang er registrert, med august 2023 på andreplass (og varmerekord for august).

Når september er over, vil den også gå inn i historien. Det samme vil skje for hele året 2023, og forskere frykter at de verste konsekvensene av El Niño vil komme på slutten av året.