Varmen kommer tidligere enn før, og det samme gjør flåtten. I flere land sprer den fryktede lone star-flåtten seg raskt. Denne flåtten kan gjøre deg allergisk mot kjøtt og melkeprodukter. Det skriver Dagbladet.
Lone star-flåtten reagerer på varme og bevegelse – og den jakter mennesker aktivt. Flåtten kan gi alfa-gal-syndrom, bedre kjent som kjøttallergi. Tilstanden utløser elveblest, pustevansker og i verste fall anafylaktisk sjokk, flere timer etter at du har spist biff, koteletter eller annen mat fra pattedyr.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i USA har registrert over 110.000 tilfeller av alfa-gal siden 2010, men advarer om at det reelle tallet kan være fire ganger høyere. Mange aner ikke at de har allergien, fordi symptomene kan komme lenge etter et flåttbitt.
Typiske symptomer er kløe, elveblest, magesmerter og hevelser. I rundt 60 prosent av tilfellene utvikler folk anafylaksi – en potensielt livstruende allergisk reaksjon.
Foreløpig er ikke lone star-flåtten påvist i Norge. Skogflåtten, som er vanlig her, har heller ikke vist evne til å gi kjøttallergi. Men eksperter advarer om at klimaendringer kan endre dette bildet. Flått trives bedre i Norge nå enn før, og flere arter er på vei. Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus bekrefter at de får 10–20 henvendelser årlig om kjøttallergi etter flåttbitt i Norge, og at forekomsten trolig er underdiagnostisert.
Det advares også mot små klaser av larver, såkalte "flåttbomber", som kan feste seg i tusentall. Disse er så små at de knapt kan sees, men kan være vanskelige å bli kvitt uten rask behandling.
I tillegg til kjøttallergi øker flere andre flåttbårne sykdommer i omfang, som Lyme, Babesia og Powassan-virus. Samtidig kuttes budsjetter til overvåkning, noe som gjør situasjonen mer alvorlig.
Flåtten er en liten skapning, men trusselen den bærer med seg er stor – og stadig nærmere. Er du klar for sommerens skjulte fiende?