Flere bomber har eksplodert i Slovenia: Lignende sett i Tyskland

29/07/2022 11:32

Emma Sletta

Nyheter
OBS: Arkivfoto / Foto: Shutterstock
OBS: Arkivfoto / Foto: Shutterstock
De siste ukene har det vært store eksplosjoner flere steder i Europa.

Sommeren 2022 har vært uvanlig varm i store deler av Europa.

For det første ble den vestlige delen av kontinentet rammet av hetebølge, noe som skapte temperaturer som nærmet seg 50 grader i Spania og Frankrike, og brøt varmerekorder i flere land. 

Etter dette beveget varmen seg mot nordøst og skapte en dødelig hetebølge i Storbritannia, akkurat som Tyskland også ble rammet av ekstremt høye temperaturer rundt samme tid som Danmark ble rammet av en kort hetebølge som slo varmerekorden.

Nå har varmen flyttet til Øst-Europa, og dessverre er det ikke bare selve varmen som er farlig.

Varmen og den ekstreme tørken gjør at mange store skogbranner har herjet flere land i nærheten av Danmark.

I midten og slutten av juni var det Tyskland som kjempet mot store skogbranner nær hovedstaden, og nå er både Slovenia og Sachsen Sveits i Tyskland også plaget av skogbranner, og spesielt brannene i Slovenia forårsaker store problemer forårsaket av Europas mørke historie.

Som tilfellet var med brannene i Berlin, uutforskede bomber og raketter fra første verdenskrig, som ligger på jorden, gjør at brannmannen ikke tør å bevege seg for nær brannen av frykt for at bombene vil eksplodere.

Heldigvis, da brannene raste nær Berlin, skjedde det ingen eksplosjoner, men i Slovenia har det vært flere eksplosjoner - faktisk så mange at siden det første sprang 22. juli har man stoppet med å telle.

Det skriver Unilad.

Eksplosjonene er store og voldelige, og flere av dem fant sted da det var brannmenn i nærheten, selv om det på mirakuløst vis ikke er noen som ennå er skadet.

Likevel har brannvesenet i Slovenia valgt å ta sine forholdsregler, noe som betyr at de bare slukker brannene fra ytterkantene og luften, og det betyr at de er vanskelige å få kontroll på.

– Problemet er at på grunn av de uutforskede bombene kan vi ikke trenge inn i brannen, men kan bare kjempe fra kanten. Derfor bekjempes også brannen fra luften, forklarer landets forsvarsminister Marjan Šarec.

Europas undergrunn er fylt med dødelige bomber

I området som for tiden brenner i Slovenia, ble totalt 12 kamper utkjempet under første verdenskrig, og mer enn 200.000 mennesker mistet livet på stedet.

På samme sted ligger derfor hundrevis og kanskje tusenvis av uutforskede bomber i bakken og venter bare på å gå av, og det samme gjelder faktisk mange andre steder i Europa.

Det er ikke kjent nøyaktig hvor mange som er involvert, men de amerikanske og britiske luftstyrkene alene slapp 2,7 millioner bomber mot Europa under første verdenskrig, og det forventes at en betydelig del av disse forblir uutforsket og ligger i bakken.

Frankrike har blant annet forsøkt å løse dette ved å demontere og fjerne bombene, men siden slutten av første verdenskrig har det krevd livet til minst 630 mennesker, og det har derfor sluttet å prøve å fjerne de ustabile bombene.

Det tyder nå på at naturen og stigende temperaturer gjør jobben for oss.