Forskere advarer: Lakris kan være livsfarlig

26/01/2023 09:21

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et dansk forskerteam ble overrasket over hvor lite lakris man kan spise før den blir helsefarlig.

I en ny studie, den største av sitt slag i verden, analyserte danske forskere 219 lakrisprodukter. Dagbladet omtalte også saken.

– Vi ble overrasket over hvor mange produkter man ikke skal spise mer enn fire-fem gram av før man overstiger EUs grenseverdier for glycyrrhizinsyre, sier en av studiens hovedforfattere, Nicolai Zederkopff Ballin, til Videnskab.dk.

Glycyrrhizinsyre er et naturlig søtningsmiddel som finnes i lakrisrot. Det er ufarlig i små mengder, men overdreven bruk av produkter som inneholder lakris kan gå alvorlig ut over helsen vår, påpeker professor og overlege Gunnar Gislason overfor et dansk vitenskapelig nettsted.

– Det er spesielt pasienter med høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer som må være forsiktige når de spiser lakris. Det kan få blodtrykket til å stige og ha andre uønskede effekter. Spiser du lakris i veldig store mengder, kan det være direkte livsfarlig, sier Gunnar Gislason, som er forskningsleder ved Senter for hjerte- og sirkulasjonssykdommer ved Herlev og Gentofte sykehus.

Han er overrasket over at den nye studien finner så høye konsentrasjoner av glycyrrhizinsyre i vanlige lakrisprodukter i butikker.

– Det er viktig at det settes fokus på at overforbruk av lakris kan være farlig, for selv om det er godt beskrevet i litteraturen er det ikke alle som er klar over det. Heller ikke blant leger og helsepersonell, sier Gunnar Gislason, som ikke var med i den nye studien.

Studien bemerker også at 10 prosent av produktene de undersøkte heller ikke hadde riktige advarsler om at de inneholdt høye mengder glycyrrhizinsyre.

Ifølge NHI, Skandinavias største helsenettsted, kan rikelig og regelmessig bruk av lakris gi høyt blodtrykk, forstyrrelser i kroppens kaliumbalanse, hjerterytmeforstyrrelser og i verste fall død. De advarer om at å spise mer enn 50 gram svart lakris per dag i minst to uker kan forårsake potensielt alvorlige helseproblemer.