Her er Europas største julemarkeder i 2023: To skandinaviske byer er på listen

16/11/2023 15:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kom i riktig stemning i et av disse landene.

Det er noe helt spesielt med et gjennomført julemarked. Fra bodenes utvalg av delikatesser og smaker, lukten av brente mandler og varm gløgg til de mange fargene, lysene og musikken som kaster lys og stemning over torget.

Det eldste sporbare julemarkedet fant sted i Wien i 1298 og siden den gang har trenden spredt seg til hele verden. Her er en liste over markeder du kan besøke i 2023 for å komme i riktig stemning.

Wiener Christkindlmarkt, Østerrike

Som det eldste og mest tradisjonelle julemarkedet i hele Østerrike, er dette markedet garantert verdt et besøk. Med reinsdyrturer, et gigantisk pariserhjul og en klassisk julekrybbe, vil garantert Wiens julemarked bringe julemagien til live.

Markedet kan oppleves fra den 10. november til 26. desember.

Basel julemarked, Sveits

Ingen feirer jul som de gjør i Sveits, og mange sveitsiske byer markerer høytiden ved å gjøre store byer om til små julebyer. Basel julemarked er imidlertid det største.

Den er delt inn i to områder og består av over 150 vakkert dekorerte boder som selger julekrydder, pynt og lys. Det er også eventyrskog og flere ulike verksteder.

Basel julemarked åpner 23. november og varer til 23. desember.

Strasbourg Christmas Market, Frankrike

Et av Europas eldste julemarkeder er Strasbourgs, som åpnet dørene for første gang i 1570.

Hvert år besøker over to millioner gjester markedet, og spesielt området i nærheten av Klebe er populært takket være det gigantiske juletreet som er utstilt. Markedet er delt inn i ti ulike områder med hvert sitt magiske element, så det er mye å se på.

Strasbourgs julemarked kan besøkes fra 24. november til 24. november. desember.

Brussels Winter Wonders, Belgia

Winter Wonders er kanskje mer en festival enn et marked, og det er et av Begliens mest populære arrangementer med lysshow, skøytebaner og fornøyelsesparker. Det er over 200 boder som selger vin, belgisk øl, vafler og andre delikatesser.

Brussels Winter Wonders går fra 24. november til 31. Desember.

Old Town Square og Wenceslas Square Christmas markets, Praha, Tsjekkia

Praha går all in på jul i desember. Byen er selve definisjonen på et magisk julelandskap og det er ingen trange steder å finne boder, markeder og underholdning når du beveger deg rundt i gamlebyen og Václavplassen. Fra live-show til kreative verksteder, Praha har mye julestemning å tilby.

Markedene er åpne fra 2. desember til 6. januar 2024.

Fira de Santa Llúcia, Barcelona

Det første julemarkedet som ble holdt i Barcelona var i 1786 og har siden vokst fra en endagsfestival til ære for Sankta Lucia til å strekke seg over tre uker. Markedet holdes utenfor Barcelonas katedral og er delt inn i fire ulike seksjoner med hver sitt fokus og sine opplevelser.

Fira de Santa Llúcia Markedet er åpent fra 24. november til 23. desember.

Jul i Tivoli, København, Danmark

Den danske fornøyelsesparken er et utrolig sted å besøke når som helst på året, men det blir neppe mer magisk enn ved juletider. Med over 1000 vakkert dekorerte juletrær spredt over parken og med både ritt og et levende juleorkester, er det en opplevelse ulik alle andre.

Jul i Tivoli er åpen fra 19. november til 31. desember (stengt 24. desember)

Skansens julemarked, Stockholm

Stockholm mangler ikke akkurat når det kommer til julemarkeder, men ingen er mer tradisjonelle enn Skansen. Sett på øya Djurgarden i verdens eldste friluftsmuseum, er det en fantastisk utstilling av svensk kultur med litt ekstra julemagi.

De historiske husene som er utstilt i museet er pyntet med fargerik dekorasjon for anledningen og alle bordene inne er dekket til julemiddag. Besøkende kan lage sin egen dekorasjon på juleverksteder, delta i vanlige håndverksdemonstrasjoner eller delta i danselekene rundt treet på Bollnäsplassen, Skansens hovedsted.

Skansens julemarked er åpent fredager, lørdager og søndager fra 24. november til 17. desember.

Du kan lese om flere julemarkeder på CNNs liste.

Læs også:

Hva er din favoritt sovestilling? Her er den overraskende betydningen for din personlighet Har du en spesiell sovestilling du foretrekker? I så fall kan det faktisk fortelle mye om din personlighet.
Märtha og Durek trakk tilbake bryllupsinvitasjonen Det kommende ekteparet trakk tilbake bryllupsinvitasjonen.