Hvor sunt er det å sykle på en elsykkel? Legene har et klart svar

20/04/2024 12:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Elsykkelen blir mer og mer populær.

En ny studie fra Hannover Medical School har belyst et tema som lenge har vært gjenstand for debatt blant sykkelentusiaster og helseeksperter: Hvor sunt er det å sykle på en elsykkel sammenlignet med en konvensjonell sykkel?

Gjennom en omfattende studie, der idrettsleger har analysert helsedata fra vanlige syklister og elsykkelryttere over tre år, er svaret endelig avklart.

Forskningsprosjektet gikk ut på å overvåke deltakernes sykkelvaner ved hjelp av en tracker som målte ikke bare ruten, men også pulsdata. Med 58 000 reiser under lupen, har resultatene vist seg å være en øyeåpner. Det skriver chip.

Det viser seg at elsykling tilbyr nesten like mye kondisjonstrening som tradisjonell sykling.

En overraskende konklusjon for mange, da elsykler ofte har blitt ansett som en "lettere" treningsform.

Dr. Manfred Acht, spesialist i idrettsmedisin, understreker i et intervju viktigheten av disse funnene. Han påpeker at pulsen ved e-sykling bare skiller seg minimalt fra tradisjonell sykling, noe som indikerer betydelige kardiovaskulære fordeler.

Dette gjør elsykkelen til et ideelt treningsverktøy, spesielt for personer med tidligere sykdommer. Interessant nok hadde rundt 35 prosent av deltakerne i elsykkelgruppen en tidligere sykehistorie, og forskning har vist at elsykling kan føre til en betydelig reduksjon i blodtrykket.

Studien avslører også at e-sykkelryttere vanligvis er eldre, har hatt tidligere sykdommer og har en høyere kroppsmasseindeks enn de som foretrekker konvensjonelle sykler. Til tross for disse forskjellene, bruker e-sykkelryttere en betydelig mengde tid på sykkelen hver uke – i gjennomsnitt 135 minutter.

Dette bidrar ikke bare til å holde dem i form, men spiller også en forebyggende rolle mot sykdommer som høyt blodtrykk og diabetes, med en risikoreduksjon på 20 til 40 prosent ifølge professor Uwe Tegtbur.

Men med fordelene med elsykling følger også en advarsel: Antall ulykker blant elsykkelryttere har økt betydelig de siste årene. Det er derfor viktig å ta forholdsregler, spesielt for nye brukere. En innføring i sikker håndtering av elsykkelen og øvelseskjøring i trygge områder anbefales for å unngå ulykker.

Denne studien understreker at e-sykler kan være mer enn bare en praktisk form for transport; de kan gi et betydelig bidrag til folkehelsen, spesielt blant de som ellers ikke ville ha vært i regelmessig fysisk aktivitet.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.