Ikke lenger et krav: Disse EU-landene vil fortsette å kreve munnbind

16/05/2022 12:07

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Flere land vil fortsatt kreve munnbind, men per i dag er det ikke en direkte anbefaling fra EU.

Selv om vi i Norge i lang tid nå har vært vant til at det ikke var noe krav om munnbind i offentlig transport eller andre steder, har du ikke klart å unngå det på flyet og på flyplasser.

Mandag er da dagen da EU ikke lenger anbefaler bruk av munnbind for passasjerer som hovedregel. En anbefaling er ikke en bestemmelse, og det er derfor opp til medlemsstatene selv å vurdere.

Så hvis masker er obligatoriske i avgangslandet eller på destinasjonen, må den da altså fortsatt brukes under flyveturen.

Dette gjelder for eksempel i Tyskland, der maskekrav på langdistansetog og fly gjelder frem til 23. Septmeber 2022.

Ansiktsmasker kreves også på lokale buss- og togruter.

Den tyske samferdselsministeren Volker Wissing og den tyske transportindustrien har imidlertid oppfordret til at maskekravet vrakes på fly, tog og busser, skriver TV 2.

Den tyske regjeringen har imidlertid ingen planer om å etterkomme dette på dette tidspunktet.

Generelt betyr ikke de avslappede EU-reglene at munnbind ikke lenger er et krav på alle flyvninger i Europa. Europas største lavprisflyselskap, Ryanair, har publisert en liste over 14 EU-land der nasjonale lover fortsatt krever at folk bruker masker for å forhindre spredning av koronavirus.

I tillegg til Tyskland gjelder det i følgende land:

  1. Østerrike
  2. Kypros
  3. Tsjekkia
  4. Estland
  5. Frankrike
  6. Hellas
  7. Italia
  8. Latvia
  9. Luxembourg
  10. Malta
  11. Nederland
  12. Portugal
  13. Spania

 

Læs også:

Hell eddik i vaskemaskinen: Når du ser hvorfor vil du aldri gjør noe annet Klesvask kan være veldig kjedelig, men selvfølgelig er nyvaskede klær alltid hyggelig. Personlig elsker jeg følelsen og lukten av helt rene klær. Jeg er nok ikke alene om dette.