Kongehusekspert spår dyster fremtid: "Hun blir trolig den siste"

27/01/2023 08:42

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Linda Broström/The Royal Court of Sweden
Foto: Linda Broström/The Royal Court of Sweden
Fremtiden til den svenske kongehus ser dyster ut – det er tvil om kongehuset i det hele tatt vil overleve.

Det sier den svenske kongefamilieeksperten Herman Lindqvist i «søndagsintervjuet» på Sveriges Radio, ifølge Dagbladet.

– Jeg tror det på sikt vil bli helt slettet fullstendig. Dessverre, jo flere ikke-kongelige som gifter seg og de flere ikke-kongelige barna blir født, er det ingen vits i å fortsette til slutten, sier han og forklarer i programmet at han tror fristen er maksimalt 20 år.

Ifølge Dagbladet spør programlederen for «Søndagsintervjuet» om det er en sjanse for at kronprinsesse Victoria og prins Daniels datter, prinsesse Estelle (10), en dag blir dronning.

Her tror Herman Lindqvist at prinsesse Estelle blir monark, men kan godt bli den siste.

– Ja, kanskje. Men hun blir nok den siste, dessverre. Jeg beklager, men sånn går det, sier Herman Lindqvist – som blir møtt med uenighet av den norske kongefamilieeksperten fra Se og Hør.

I Sverige kan kong Carl Gustaf i dag feire 50 år på tronen som konge. Etter ham vil kronprinsesse Victoria og prinsesse Estelle sitte på tronen.

Ifølge Caroline Vagda, kongefamiliens ekspert i norske Se og Hør, er hun langt fra enig i at utviklingen går den veien, og hun mener kongehusenes overlevelse ligger i at de følger med i tiden, skriver Dagbladet.

Hvorvidt kongefamiliens utvikling går et svart fremtidsmøte er ikke kjent, men prinsesse Estelle forberedte seg allerede på sin kommende rolle som regent i oktober. Her deltok hun på sitt første statsbesøk, da den svenske kongefamilien ønsket Nederlands kongepar, kong Willem-Alexander og dronning Máxima velkommen.