Kraftig forurensning tvinger storby til å begrense biltrafikken

07/11/2023 06:00

Emma

NYHETER
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
For tredje dag på rad karakteriseres luftkvaliteten i New Delhi som "dårlig". Skoleelever er sendt hjem.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Et teppe av smog har lagt seg over den indiske metropolen New Delhi, noe som får byregjeringen til å vedta restriksjoner på biltrafikk i håp om å begrense skadelig luftforurensning.

Det sa New Delhis miljøvernminister Gopal Rai mandag.

Fra 13. til 20. november har biler med registreringsnummer som slutter på et oddetallssiffer bare lov til å kjøre på odde datoer. Omvendt har kjøretøy med jevne registreringsnumre lov til å kjøre på gatene i New Delhi på jevne datoer.

Mandag ble luftkvaliteten i Indias hovedstad New Delhi karakterisert som «dårlig» av Indias nasjonale luftforurensningsovervåkingsbyrå.

Dette er tredje dag på rad at luftkvaliteten er så dårlig. Men det kan bli enda verre, advarer byrådets miljøvernminister.

"Det er en risiko for at luftforurensningen vil øke etter Diwali," sa Gopal Rai, med henvisning til en hinduistisk høytid feiret 12. november.

Bekymringen bunner i at det er utbredt å bruke fyrverkeri i forbindelse med feiringen av Diwali. Og fyrverkeri forverrer luftforurensningen.

I tillegg til restriksjoner på biltrafikk, har den omfattende forurensningen ført til at barneskolene i New Delhi har vært midlertidig stengt frem til 10.

År etter år er New Delhi spioneringen som en av verdens mest forurensede byer. Det er typisk i november at luftkvaliteten i den indiske storbyen er verst. På den tiden av året akkumuleres luftpartikler over byen som et resultat av en kombinasjon av lave temperaturer og svake vind.

Den britiske avisen The Guardian rapporterte fredag at luftforurensningen i New Delhi hadde blitt målt til 500 på International Air Quality Index.

Indeksen går ikke høyere enn 500.

Ifølge målingen var det ti ganger så mange skadelige partikler i luften i New Delhi fredag enn det Verdens helseorganisasjon (WHO) har fastslått som trygt helsemessig.