Kunngjør: Vil ha 300.000 NATO-soldater nær den russiske grensen

28/06/2022 08:59

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
NATO vil oppgradere markant.

Tirsdag er nato-toppmøtet i den spanske hovedstaden Madrid. Her vil medlemslandene særlig diskutere strategien i og rundt Russland og ikke minst i Ukraina. Generelt er sikkerhetssituasjonen akkurat nå et noe høyere spenningsnivå enn det som har vært tilfelle på mange år.

NATO er ikke direkte til stede i Ukraina, men de fleste NATO-land har bidratt med våpen til ukrainerne, og dermed tatt parti.

Senest har det kommet frem at USA nå vil lansere et svært avansert missilsystem.

I dag holdt NATOs generalsekretær og tidligere norske statsminister Jens Stoltenberg en pressekonferanse i forkant av toppmøtet onsdag.

Her kunne Stoltenberg kunngjøre at NATO i tiden som kommer vil oppgradere betydelig når det gjelder å ha tropper til stede i NATO-land nær Russland. Dette vil utvilsomt omfatte Baltikum, der det for tiden er mange NATO-soldater å finne.

- Vi vil transformere NATOs beredskapsstyrke og øke antallet høyberedskapsstyrker til godt over 300.000, sa Stoltenberg, ifølge Sky News.

Akkurat nå er tallet 40 000. De detaljerte beslutningene vil endelig bli avgjort på NATO Alliance Summit senere denne uken.

NATOs beredskapsstyrke står for tiden på rundt 40.000 soldater fra Hæren, Marinen og Luftforsvaret. Hvis du skal overstige 300.000, er det mer enn seks ganger den nåværende styrken.

I forrige uke rapporterte Sky News via to ikke navngitte kilder at de planla å øke bidraget med seks ganger så mange mennesker. Denne planen ser nå ut til å bli en realitet.

I tillegg vil NATOs beredskapsstyrke endre navn til den allierte reaksjonsstyrken.

 

 

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.