Lege advarer: Dette skjer med kroppen din når du ikke sover

11/08/2023 09:30

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
For lite søvn kan gi deg en risiko for ulike helsetilstander.

Siden det er så mange grunner til at folk ikke får åtte timer søvn per natt, har det nesten blitt normalt å forvente å få mindre søvn enn det som er anbefalt.

Enten du våkner uventet hver natt og ikke kan sovne igjen eller du har et studiemaraton, er det alltid noe i veien for hvorfor du ikke kan slå deg til ro. Men utsetter du helsen din ved å ikke prioritere søvn?

Ifølge en sertifisert klinisk søvnpedagog, Terry Cralle, og andre eksperter som snakket med Everyday Health, kan du risikere din generelle helse i det lange løp.

Fordi søvnen din også er sammenkoblet med dine spisevaner og helse, kan de som har kronisk dårlig søvn være i fare for alvorlige medisinske tilstander.

Ifølge John Cline, assisterende professor i klinisk psykologi ved Yale School of Medicine og stipendiat ved American Academy of Sleep Medicine, blir hjernen din svekket etter bare 24 timer uten søvn.

Han sier: "Hjernen prøver å takle å ikke ha muligheten til å forynge seg selv, så vi har disse økte stresshormonene for å holde kroppen aktivert."

Disse stresshormonene, kortisol og adrenalin, øker for å bekjempe tretthet, i tillegg til å etterlate deg med samme nivå av kognitiv svikt som noen med en promille på 0,1 prosent.

Dette betyr at du kan være i fare, ifølge Cline som pekte på forskning angående økt risiko for bilulykker etter å ha jobbet et nattskift.

En studie publisert til Journal of Sleep Research i 2016, tok en gruppe menn og holdt dem våkne i 24 timer. De fant ut at mennene sannsynligvis hadde falske minner på grunn av kognitiv svikt.

Angående dette sa Cralle: "Dømmekraft påvirkes, hukommelsen er svekket, og det er forringelse av beslutningsevne og øye-hånd-koordinasjon."

Søvneksperten nevner også at når du er våken i denne perioden, kan du også oppleve å få redusert oppmerksomhet, være følelsesmessig reaktiv, nedsatt hørsel og økt risiko for død ved en dødsulykke.

Men det er ikke alt, siden det bare blir verre etter 36 timer.

Michelle Drerup, en psykolog og direktør for Behavioral Sleep Medicine Program ved Cleveland Clinic forklarer at din kognitive svikt vil bli verre, slik at du vil oppleve et tåkete minne, og en manglende evne til å lære informasjon eller behandle sosiale signaler.

Ved 48 timer regnes det som "ekstrem søvnmangel", ifølge Dr Drerup. Dette er fordi kroppen vil begynne å engasjere seg i "mikrosøvn", som er et par sekunder hvor kroppen slår seg av og hjernen slår seg av.

Deretter vil hallusinasjonene begynne når du går inn i den 72. timen uten søvn. Cline advarte om at du kan føle deg elendig på dette tidspunktet:

"Hjernen kjemper mot å ville stenge ned, og det kommer til å skape en veldig skjør følelsesmessig tilstand."

Han sa at dette er fordi mikrosøvn vil skje oftere med lengre strekk, som er en beskyttende reaksjon fra kroppen, selv om de er ekstremt farlige hvis du sitter bak rattet eller bruker tunge maskiner.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.