Missiloppskytninger skaper frykt

02/11/2022 14:13

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Nord-Koreas missiloppskytninger vekker kraftige reaksjoner.

Nord-Korea skal onsdag ha avfyrt minst 25 missiler. Dette inkluderer missiler med kort rekkevidde og bakke-til-luft-missiler, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap

Ifølge det sørkoreanske militæret er dette første gang et nordkoreansk missil har landet så nær det sørkoreanske fastlandet siden våpenhvileavtalen ble inngått i 1953.

-Det er en ekstra provokasjon og en militarisert krise. Det er veldig alvorlig, sier NTNU-professor Jo Jakobsen, ekspert på internasjonal politikk, til Dagbladet

Samtidig mener Jakobsen at de nordkoreanske oppskytningene ikke er overraskende og peker på landets lange rekke av våpentester den siste tida. 

I dette tilfellet gjennomfører de nok oppskytninger delvis fordi Sør-Korea og USA har en pågående militærøvelse, sier han. 

De to landene startet mandag en stor militærøvelse kalt “Vigilant Storm”, der hundrevis av krigsfly fra begge sider deltar. 

I august konkluderte FN-eksperter at Nord-Korea trolig forbereder en ny atomprøvesprenging. Også i USA, Japan og Sør-Korea har uttrykt bekymring for det samme. 

Tidligere onsdag ble innbyggerne på den sørkoreanske øya Ulleungdo i Japanhavet bedt om å søke tilflukt som følge av at Nord-Korea missiloppskytninger.

Sør-Koreas regjering varslet å respondere «bestemt», og avfyrte tre luft-til-bakke-missiler som landet nær grenseområdet mellom landene. President Yoon Suk-yeols innkalte landets nasjonale sikkerhetsråd til møte og beordret «raske og harde tiltak».

Jo Jakobsen tror imidlertid ikke at Sør-Korea vil respondere militært. Han anser risikoen for militær konflikt mellom de to landene som «veldig liten».