NASA har oppdaget ny planet på størrelse med jorden

12/01/2023 18:58

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forskere har oppdaget en verden som sannsynligvis er steinete og 95% av jordens størrelse. Planeten, kalt TOI 700 e, går i bane rundt en stjerne og kan ha flytende vann på seg, sier NASA.

Dette er den fjerde planeten som er oppdaget i TOI 700-systemet - de andre planetene heter TOI 700 b, c og d - som er 100 lysår unna. TOI 700 er en stjerne planetene går i bane rundt, men bare d og e går i bane i «den beboelige sonen».

En beboelig sone, også kjent som «Goldilocks zone», er et område som er akkurat passe avstand fra en stjerne der vann kan eksistere på en planets overflate og forholdene verken er for varme eller for kalde for liv.

"Dette er et av bare noen få systemer med flere, små planeter i beboelige soner som vi kjenner til," sa Emily Gilbert, en postdoktor ved NASAs Jet Propulsion Laboratory i Sør-California.

Gilbert, som ledet arbeidet, sa at den nylig oppdagede planeten e på jordstørrelse er 10 % mindre enn planeten d. TOI 700 e bruker 28 dager på å gå i bane rundt sin stjerne, mens d er i en 37-dagers bane.

Teamet oppdaget planetene under Transiting Exoplanet Survey Satellite, eller TESS, observasjoner, som ble designet for å oppdage flere planeter og stjerner.

TESSs to år lange oppdrag gjorde det mulig for forskere å kartlegge solsystemer og overvåke lysstyrken til stjerner for periodiske fall forårsaket av planeter som beveger seg forbi dem.

Det oppdraget ble avsluttet i 2020, men TESS utvidet seg, og den nye planeten ble oppdaget i løpet av et ekstra år av oppdraget.

"Hvis stjernen var litt nærmere eller planeten litt større, hadde vi kanskje vært i stand til å oppdage TOI 700 e i det første året med TESS-data," sa Ben Hord, en forsker ved NASAs Goddard Space Flight Center.

"Men signalet var så svakt at vi trengte det ekstra året med transittobservasjoner for å identifisere det."

Så langt har satellitten skapt bilder for omtrent 75 % av himmelen og funnet 66 nye eksoplaneter, eller verdener utenfor vårt solsystem. Det indikerte også 2100 kandidater som astronomer jobber med å bekrefte om de er eksoplaneter.

Den nye oppdagelsen av planeten e beviser at satellitten kan hjelpe "oss å finne mindre og mindre verdener," sa Gilbert.

Læs også:

Hell eddik i vaskemaskinen: Når du ser hvorfor vil du aldri gjør noe annet Klesvask kan være veldig kjedelig, men selvfølgelig er nyvaskede klær alltid hyggelig. Personlig elsker jeg følelsen og lukten av helt rene klær. Jeg er nok ikke alene om dette.