Feriesesongen nærmer seg, og mange nordmenn forbereder seg på å reise til europeiske reisemål. Enten du skal på storbyferie, solferie eller biltur gjennom kontinentet, er én ting sikkert: Når du går bort til en minibank i utlandet for å ta ut euro, pund eller svenske kroner – vil du trolig oppleve at noe har endret seg.
Og det er ikke valutaen.
Bak endringene står EU’s tilgjengelighetsdirektiv (2019/882), som har som mål å gjøre digitale og automatiserte tjenester lettere tilgjengelige for alle.
Fra 28. juni 2025 må alle minibanker, billettautomater og selvbetjeningsløsninger i EU oppfylle nye krav til brukervennlighet så tjenestene er tilgjengelige for alle - også personer med nedsatt syn, hørsel eller bevegelighet. Det betyr blant annet større tekst, stemmestyring, taktile knapper og enklere menyer.
Endringene er allerede i gang i mange europeiske land, og innen fellesferien, burde det være gjennomført i hele unionen.
Hva med Norge?
Norge er som kjent ikke medlem av EU, men er tilknyttet gjennom EØS-avtalen. Det betyr at mange EU-lover og direktiver også gjelder her – men først når de er innlemmet i EØS-avtalen og tatt inn i norsk lov.
Per mai 2025 er ikke tilgjengelighetsdirektivet innført i norsk rett, men det pågår en prosess for å få det innlemmet. Når det skjer, vil også norske banker, selskaper og offentlige tjenester bli pålagt å følge de nye kravene.
Inntil videre gjelder reglene formelt kun i EU-land, men norske virksomheter som opererer internasjonalt – eller som vil være i forkant av utviklingen – bør likevel forberede seg på de kommende kravene.
Store endringer – lite synlige i starten
Endringene vil i første omgang være mest merkbare for personer med funksjonsnedsettelser. For mange brukere vil minibankene se ganske like ut – men i bakgrunnen skjer det mye:
Automater skal kunne snakke, lyse opp, og tilpasses ulike behov
Nettbutikker og offentlige digitale tjenester skal få enklere og mer tilgjengelige grensesnitt
Banker og bedrifter er forpliktet til å analysere og justere sine løsninger
En del av en større strategi
Direktivet er en del av EUs bredere strategi for universell utforming og likeverdig deltakelse, som har vært i utvikling siden 2010. Målet er et samfunn der teknologi ikke ekskluderer, men inkluderer – uavhengig av funksjonsevne.
Den 28. juni markerer det offisielle startskuddet for direktivet i EU. I Norge kan endringene komme noe senere – men de kommer.
Neste gang minibanken lyser litt sterkere, snakker til deg eller ser annerledes ut – vet du hvorfor.
Det handler ikke om teknisk nysgjerrighet. Det handler om å sikre at alle kan bruke teknologi som mange av oss tar for gitt.