Nye opplysninger: Om masseskyting i Oslo

29/09/2023 10:30

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock / OBS: Genrefoto
Foto: Shutterstock / OBS: Genrefoto
Nå er det kommet nye opplysninger.

Den 25. juni i fjor, på tampen av Oslos Pride-feiring, åpnet Zaniar Matapour (44) ild foran utestedene 'Per på hjørnet' og 'London pub' og drepte to menn og skadet ni andre.

Over ett år senere er til sammen fire personer siktet i saken. Matapour selv, Arfan Bhatti (46) som for tiden er fengslet i Pakistan, og to menn i 30- og 40-årene.

Politiet tror de to siste var involvert i angrepet. Det skriver Dagbladet. 

Aktuelle rettsdokumenter vedrørende mannen, som er i 30-årene, gir noen detaljer om grunnlaget for politiets mistanker mot ham:

  • I kommunikasjon som politiet har sikret seg, skal Bhatti omtale en «bror» som var med på handlingene 25. juni som medhjelper. Denne «broren» skal ifølge Bhatti ha vært i et tre timer langt politiavhør etter skytingen. Det stemmer overens med at siktede var i et litt over to timer langt avhør i det aktuelle tidsrommet, mener politiet.

  • I samme kommunikasjon skal det framkomme at «medhjelperen», ifølge Bhatti, skulle reise til Pakistan i fjor høst. Politiet mener å vite at siktede hadde planlagt en reise til Pakistan 27. september, men han ble pågrepet bare dager før.

  • Da Zaniar Matapour ble pågrepet etter skytingen, hadde han lagt igjen sin vanlige mobiltelefon hjemme, mens han hadde med seg en såkalt «burner»-telefon. Det var et SIM-kort klistret på utsida av telefonen, som skal ha inneholdt to kontakter: Bhatti og den siktede mannen i 30-åra.

  • I et skap hjemme hos siktede fant politiet ei skjorte som del av et antrekk. Da han ble pågrepet skal Matapour ha hatt på seg en bukse som ifølge politiet hører til det samme antrekket.

  • I skjorta hos siktede fant politiet et rør med gullmynter som skal ha hatt en gateverdi på om lag 100 000 kroner. På papirrester i røret skal de ha funnet Matapours DNA.

  • Siktede tok ut 19 500 kroner dagen før skytingen. Da Matapour ble pågrepet var han i besittelse av 8000 kroner i 500-kronerssedler.

Dagbladet har bedt politiadvokatene Ingvild Myrold og Børge Enoksen, som er ansvarlige for terroretterforskning, kommentere disse opplysningene, men har foreløpig ikke fått svar.

I en fengslingskjennelse utstedt av Oslo tingrett mandag, mener politiet tilsynelatende at tiltalte i 30-årene hjalp Matapour med å få tak i våpenet som ble brukt i angrepet.

En Luger-pistol og en gammel MP40 maskinpistol.

I meldinger sikret av elektroniske tjenester og senere overlevert til Oslo politidistrikt, skal Bhatti ha skrevet at fremskaffelsen av våpnene var mer komplisert og tok lengre tid enn først antatt.

Politiet mener den 30 år gamle mannen kan ha medvirket til anskaffelsen, blant annet fordi han i 2017 tidligere ble dømt for å ha inneholdt samme våpen som ble brukt i skytingen.

Samtidig ser ikke politiet ut til å ha noe eksakt svar på hvor Matapour har hentet våpenet.

Dagbladet spurte politiet om hendelsen, men fikk ingen respons.

Oslo tingretts dom, datert 22. september i år, viser til såkalte nye bevis i saken. Retten gikk imidlertid ikke inn på ytterligere detaljer av hensyn til etterforskningen.

Forsvarer Øyvind Bratlien mener dette ikke vil endre situasjonen for hans klient, som nekter straffskyld for å være medskyldig til terror.

- Det er ingenting som knytter min klient til handlingen eller medvirkning til denne. Det at det har vært kontakt mellom klient og andre i saken tidligere, har vært vel kjent - også for politiet. Det beviser ingenting, sier Bratlien til Dagbladet.

Både Bhatti nekter straffskyld og mannen i 40-årene nekter straffskyld.

Matapour har ennå ikke gitt en forklaring til politiet. Det ble klart i august at de sakkyndige var uenige om han var tilregnelig eller ikke.