I dag markerer FN Verdens sosiale rettferdighetsdag. Hvis du tenker at det ikke er aktuelt i et land som Norge med velferdsstat og små sosiale ulikheter, tar du feil.
Særlig utsatt er enslige forsørgere, unge voksne og personer med innvandrerbakgrunn, som i større grad opplever økonomisk usikkerhet.
Dette defineres som fattig
Fattigdom i Norge handler ikke nødvendigvis om å ikke ha tak over hodet eller mat på bordet, men om å ha så lav inntekt at man sliter med å delta i samfunnet på lik linje med andre.
Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) regnes man som fattig hvis man har en husholdningsinntekt på under 60 prosent av medianinntekten. For en enslig person betyr det en årsinntekt på rundt 270.000 kroner før skatt, mens grensen for en familie med to voksne og to barn ligger på cirka 567.000 kroner.
En fersk rapport fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at 11,3 prosent av befolkningen levde under fattigdomsgrensen i 2022. Det betyr at over 600.000 nordmenn har så lav inntekt at de sliter med å få endene til å møtes.
Gruppen som er hardest rammet inkluderer enslige forsørgere, unge voksne og personer med innvandrerbakgrunn, som i større grad enn andre opplever økonomisk usikkerhet.
Skyhøye renter og dyrere mat
I tillegg til SSBs rapport viser en ny analyse fra NAV at stadig flere husholdninger sliter med å dekke grunnleggende utgifter som mat, strøm og bolig.
Prisene på dagligvarer har steget kraftig de siste årene, samtidig som høye renter har gjort det dyrere å bo. Mange med lav inntekt har fått enda mindre å rutte med, noe som har ført til at flere må be om økonomisk hjelp.
Selv om Norge har en av verdens sterkeste velferdsstater, vokser gapet mellom fattig og rik.
En rapport fra Oxfam viser at de rikeste 1 prosentene av nordmenn øker formuene sine mye raskere enn resten av befolkningen. Det gjør at forskjellene i levestandard blir enda større, og presset øker på politiske tiltak som kan fordele ressursene bedre.
Selv om Norge ofte omtales som et av verdens beste land å bo i, viser tallene at stadig flere sliter med å få endene til å møtes.
På Verdens sosiale rettferdighetsdag er det en viktig påminnelse om at også et rikt land som Norge må ta fattigdom på alvor – og handle før forskjellene blir enda større.