Politisjokk i London: Vil koste mange jobben

17/01/2023 14:27

Emma Sletta

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Avsløringen av en serievoldtektsmann i politiet kan føre til at flere mister jobben.

Flere hundre politibetjenter i London vil sannsynligvis bli avskjediget for seksuallovbrudd eller vold i hjemmet, sier den øverste sjefen i Metropolitan Police.

– Jeg har titusenvis av fantastiske menn og kvinner under meg, men jeg har også noen hundre som ikke burde vært her. Jeg skal få ordnet opp i det, sier politikommissær Rowley.

Rowleys uttalelse kommer etter at London-politiet ble rystet av saken om en politimann som innrømmet 49 seksuallovbrudd - inkludert 24 voldtekter - av kvinner mellom 2003 og 2020.

London-politiet og statsadvokatene sier politimannen, 48 år gamle David Carrick, misbrukte sin maktposisjon til å kontrollere og skremme sine ofre. Han fortalte dem at ingen ville tro på anklagene mot en politimann på vakt.

Metropolitan Police, som sysselsetter 43.000 mennesker, opplever allerede problemer med offentlig tillit etter en rekke skandaløse saker, og det beklager nå for ikke å ha avdekket saken om David Carrick mye tidligere.

Rowley ble gjort til toppleder i flere måneder for å rydde opp, og han sier at det nå pågår etterforskning av rundt 800 politifolk i forbindelse med rundt 1000 tilfeller av seksuelle overgrep og vold i hjemmet.

– Mange vil miste jobben i denne prosessen, sier han.

– Vi går systematisk gjennom hvert medlem av politiet som har vært involvert på noen måte i saker om vold i nære relasjoner eller seksuell vold, sier han.

Avsløringer av korrupsjon, rasisme og kvinnehat fra politifolk fra London-politiet har svekket publikums tillit til Metropolitan Police, også kjent som Scotland Yard etter navnet på hovedkvarteret.

London-politiet har vært under intens etterforskning etter at en politimann fra korpset bortførte, voldtok og drepte en ung kvinne i mars 2021.

En talsmann for statsminister Rishi Sunak kalte den nye saken om David Carrick «forferdelig» og Londons ordfører Sadiq Khan sa at den reiste en rekke alvorlige spørsmål.

Carrick isolerte kvinner sosialt og økonomisk. Han arresterte dem ofte mot deres vilje, og kontrollerte hvordan de kledde seg og hvor de sov.