Populær dyrehage med triste nyheter: Alle parkens elefanter er døde

07/03/2023 13:38

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Parken har sagt farvel til alle elefantene sine.

I mange år har gjestene kunnet oppleve asiatiske elefanter i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, men det kan du dessverre ikke lenger. De to gamle hun elefantene, Sandrine og Medu, er nemlig avlivet.

Det opplyser dyreparken i en pressemelding.

– Vår eldste, Sandrine (57), ble syk i forrige uke. Hun fikk veterinærbehandling, men årsaken til tilstanden kunne ikke avklares, og det var ingen behandling som hjalp. Etter hvert som dagene gikk, følte hun seg dårligere, og i helgen måtte vi innrømme at det dessverre ikke var noe mer å gjøre for henne, sier direktør i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Richard Østerballe.

Det sykdomsrelaterte dødsfallet reiste naturligvis spørsmålet om hva som ville være best for parkens gjenværende elefant Medu, (54).

– Vi trodde faktisk at Medu skulle være den som dro herfra først. I lang tid har vi hatt øye på henne fordi hun led av leddgiktproblemer, så vi har også holdt øye med helsen hennes. Det er helt naturlig fordi vi hadde å gjøre med så gamle elefanter, sier regissøren.

Etter Sandrines eutanasi tok han og parkens veterinær derfor valget om å la Medu også få fred.

– Vi gjorde dette delvis på grunn av hennes langvarige helseproblemer, men spesielt fordi hun ikke trengte å være alene på anlegget for siste gang i sitt liv. Elefanter er veldig sosiale dyr, og vi har lenge hevdet at når den ene av de to ikke lenger var det, skulle den andre også dra, sier Richard Østerballe og legger til:

– Av helsemessige årsaker kunne ingen av elefantene flyttes til en annen dyrehage. Og det ville være helt blottet for mening og også ganske urimelig for elefanten å forsøke noe slikt. Medu og Sandrine var henholdsvis 54 og 57 år gamle – så de var begge veldig gamle elefanter som sjelden lever før de er 60.

Ingen planer om flere elefanter

Det er ingen umiddelbare planer om å bringe elefanter tilbake til parken.

Det var grunnlegger Jacob Hansens store drøm å lage den største elefantinnhegningen i Europa. Den åpnet i 1971, og siden da har det vært totalt 14 elefanter i parken. På det meste var det ni elefanter samtidig.

Selv om elefantinnhegningen var banebrytende da den ble bygget, og selv om den har fungert veldig bra for de gamle hunnelefantene, som fortsatt ikke kunne gå mye rundt, er den ikke oppdatert for den typen anlegg som er i parken i dag.

En æra er kommet til en slutt i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.

– Det er tydelig at det berører deg, dels fordi elefantene har en betydelig personlighet, og dels fordi de har vært en stor del av parkens historie. Men avgangen til Sandrine og Medu var en nødvendig beslutning; vi har et ansvar for dyrene våre mens de lever, og vi har også et ansvar for å la dem komme seg ut herfra på en skikkelig måte, sier Richard Østerballe.