Denne halloween-favoritten kan gi deg hjerteproblemer.
Akkurat nå leser andre
Når halloween feires med fulle godteriskåler over hele landet, finner mange en mørk favoritt blant det fargerike smågodtet: lakris. Men den populære smaken kan faktisk være helsefarlig i større mengder, viser flere studier.
«Det svarte gullet» er elsket av mange nordmenn, men eksperter advarer nå mot å overdrive inntaket – spesielt under årets mest snopete høytid. Ifølge forskning kan selv små mengder føre til merkbare helseeffekter. Det skriver DinSide
Små mengder – stor effekt
DinSide har omtalt forskning som viser at du skal spise svært lite lakris før det kan bli farlig. EU og Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler maks 100 milligram glycyrrhizinsyre daglig – et stoff som naturlig finnes i lakrisrot.
For å sette det i perspektiv: en halv kopp lakriste, fire til fem lakrisbiter (omtrent 4,3 gram), eller 59 gram lakrisis overstiger allerede denne grensen.
Svensk studie: Økt blodtrykk på to uker
Ved universitetet i Linköping undersøkte forskere hvordan lakris påvirker blodtrykket.
Les også
«Vi fant at de som spiste 100 milligram glycyrrhizin-syre om dagen i to uker fikk forhøyd blodtrykk», fortalte lege og studieleder Peder af Geijerstam.
Studien, som ble publisert i American Journal of Clinical Nutrition i mars 2024, inkluderte 28 friske menn og kvinner mellom 18 og 30 år. Etter to uker med daglig lakrisinntak økte blodtrykket hos deltakerne med i gjennomsnitt 3,1 mmHg.
For de fleste er det altså trygt å spise litt lakris innimellom, men Geijerstam understreker at man bør være forsiktig med store mengder over kort tid – spesielt hvis man allerede har høyt blodtrykk eller hjerte- og karsykdommer. Ifølge forskerne kan så lite som tre gram daglig være nok til å påvirke blodtrykket hos friske personer.
Når nytelsen blir farlig
Helseportalen NHI opplyser at å spise mer enn 50 gram svart lakris om dagen i minst to uker kan føre til alvorlige problemer som forhøyet blodtrykk og uregelmessig hjerterytme.
Symptomer som hjertebank, muskelsvakhet og utmattelse etter stort inntak av lakris bør tas alvorlig. Da bør man straks stoppe forbruket og kontakte lege. Overdreven mengde glycyrrhizin kan gi elektrolyttforstyrrelser, lavt kaliumnivå, hevelser og i verste fall hjertefeil. Risikoen er størst hos personer over 40 år.
Les også
Behandlingen er som regel enkel – det holder å slutte med lakris. I enkelte tilfeller kan midlertidige tilskudd av kalium eller vanndrivende midler være nødvendig, men vanligvis bare i en kort periode.
Flere alvorlige tilfeller
Ifølge Lommelegen har det også vært rapportert om flere tilfeller der personer har blitt alvorlig syke etter å ha fått i seg store mengder lakris. Inntak av for mye glycyrrhizin-syre kan føre til forstyrrelser i saltbalansen, lave kaliumnivåer, hevelser og utmattelse – og i verste fall livstruende hjerteproblemer.
Ingen norske grenser – men advarsler til gravide
I motsetning til Danmark har Norge ingen spesifikke retningslinjer eller merkekrav for lakrisprodukter. Det finnes heller ingen nasjonal anbefaling for hvor mye som er trygt å spise daglig.
Likevel oppfordrer helsemyndighetene gravide til å unngå store mengder lakris, fordi glycyrrhizin-syre kan ha skadelige effekter på fosteret.
 
			