Prinsesse Märtha Louise representerer ikke lenger kongefamilien

08/11/2022 11:24

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
-Avgjørelsen tar jeg i samråd med foreldrene mine og den nærmeste familien for å skape ro rundt kongehuset, sier prinsesse Märtha Louise.

Dette ble kunngjort i en pressemelding og i en video på hennes Instagram-konto i dag. 

-Etter en periode med mange spørsmål knyttet til meg og min forlovedes rolle, har jeg bestemt meg for at jeg på det nåværende tidspunkt ikke lenger vil utføre offisielle oppgaver for Kongehuset, sier prinsessen.

-Denne avgjørelsen tar jeg i samråd med foreldrene mine, kongen og dronningen, for å skape ro rundt Kongehuset, sier prinsesse Märtha Louise. 

De siste ukene har det pågått en prosess for å avklare prinsesse Märtha Louises rolle i kongehuset, skriver NRK.

Flere har i denne perioden tatt til orde for at kongen måtte ofreta seg noe for å skape større avstand mellom henne og hennes forlovede Durek Verretts virke og det norske kongehuset. 

Forrige måned satte kronprins Haakon ord på det han syntes var et vanskelig tema: 

En prosess som på den ene siden skulle ivareta plikten og ansvaret for det han omtalte som institusjonen - altså monarkiet - og menneskelige hensyn og følelser på den andre siden. 

–på den ene siden har jo søsteren min forlovet seg, og jeg har blitt kjent med Durek Verrett og synes det er hyggelig å være sammen med ham. Og jeg vil gjerne at han skal føle seg velkommen i vår familie, sa kronprinsen. 

Det har flere ganger tidligere vært diskusjon om prinsesse Märtha Louises rolle. Og det har vært tatt grep for å forsøke å skape en større avstand til kongehusets offisielle virksomhet.

Allerede da prinsesse Märtha Louise ble selvstendig næringsdrivende for 20 år siden, mistet hun tiltaleformen «Hennes Kongelige Høyhet».

Og i 2019, etter at forholdet til Durek Verrett ble kjent, og paret da skulle legge ut på en turné med navnet «Prinsessen og sjamanen», ble det besluttet at hun ikke skal bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng.

En undersøkelse gjennomført av Norstat for NRK i september, viste at over halvparten av de spurte mener prinsesse Märtha Louise må slutte å representere kongehuset.

Bare 13 prosent var positive til at prinsessen har offisielle oppdrag på vegne av kongehuset.