Putin gir bisart tilbud til russiske mødre

18/08/2022 08:15

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Russlands president Vladimir Putin har kommet med et bisarrt tilbud til russiske kvinner.

Vladimir Putin tilbyr russiske kvinner penger og ærestitler hvis de er villige til å få ti eller flere barn. Det skjer når landet hans står overfor en synkende befolkning.

Den russiske lederen ønsker å gjenopplive «Mother Heroine»-prisen, som ble innført for første gang under den sovjetiske lederen Josef Stalin i 1944. Den ble tildelt mer enn 400 000 kvinner før den ble vraket høsten 1991.

Ifølge et dekret utstedt på mandag, vil en engangsbetaling på ca Rs 120.000 crore bli betalt til 'en mor som er statsborger i Russland som har født og oppdratt ti eller flere barn som er borgere av Russland'.

Det skriver Newsweek.

Prisen deles ut under forutsetning av at de andre ni barna fortsatt er i live. Det vil imidlertid bli gjort unntak for mødre hvis barn har dødd eller forsvunnet "til forsvar for fedrelandet" eller i utførelsen av "militær eller sivil tjeneste".

Tittelen vil også bli inkludert i den russiske listen over høyest rangerte statsordrer, inkludert 'Hero of Russia' og 'Hero of Labor'.

Dekretet instruerer mottakerne til å bære sin pris, som er en femkantet stjerne rundt det russiske statsemblemmet ved siden av moder heltinne-formuleringen, på venstre side av brystet.

Russlands befolkning har opplevd nedgang i flere tiår, og tall publisert tilbake i juli av det statlige statistikkbyrået Rosstat viser at befolkningen har falt til 145,1 millioner.

Befolkningen har endt opp med dette tallet, da det i gjennomsnitt er 86.000 russere som har valgt å forlate landet, har dødd eller så i årets første seks måneder.

Det er anslått at Russlands befolkning vil falle til om lag 132 millioner i løpet av de neste to tiårene. Videre spår FN at landets befolkning i verste fall vil bli nesten halvert til bare 83 millioner innen begynnelsen av neste århundre.

Titusenvis av russiske tropper anslås å ha mistet livet etter Putins invasjon av Ukraina har ikke akkurat hjulpet til med dette. Det samme gjelder de mange hundretusener som har forlatt landet på grunn av krigen.

Putin har tidligere rost store familier og deres betydning for Russland, noe som også førte til at The Parental Glory Award ble opprettet i 2008, som gis til familier med syv eller flere barn.

Den russiske lederen er den yngste av tre gutter og er den eneste som overlevde barndommen. Hans eldste bror, Albert, døde i barndommen på 1930-tallet, og hans andre bror, Viktor, døde i 1942 under nazi-beleiringen av Leningrad, som er dagens St. Petersburg.

Putin har to døtre med sin ekskone, Lyudmila. Det antas imidlertid også at han har andre barn med Alina Kabaeva, en tidligere olympisk turner, selv om dette aldri har blitt offentlig bekreftet.