Putin kan gjøre 'en alvorlig feil fra et militært perspektiv'

14/11/2022 08:52

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er ingen umiddelbare indikasjoner på at kampene på de ukrainske slagmarkene vil stagnere i løpet av vinteren. Snarere tvert imot.

Men det betyr også at Russlands president Vladimir Putin kan gjøre 'en alvorlig feil fra et militært perspektiv'.

Det viser den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) i sin siste analyse av situasjonen i Ukraina.

Den sier at Ukraina, etter å ha gjenerobret den vestlige delen av Kherson-regionen, sannsynligvis vil forsøke å omgruppere sine styrker for å 'forsterke sin pågående motoffensiv i Luhansk-regionen, eller for å åpne en ny motoffensiv andre steder'.

– Russerne styrker også sine forsvarsstillinger i Luhansk, men de ukrainske styrkene har likevel slitt seg ut, og det er ingen grunn til å spå at de dårlig trente og dårlig utstyrte russiske reservistene med dårlig moral vil kunne stoppe de ukrainske troppene drevet av sine seire, i å rykke frem, sa ISW.

Derfor, ifølge ISW, er det ingen umiddelbare indikasjoner på at det vil bli en nedgang i kampene i de kommende vintermånedene.

– Begge sider kjemper allerede under svært gjørmete forhold. De vil sannsynligvis ikke slutte å kjempe når vinteren fryser jorden og gjør den enda mer gunstig for storskala mekanisert krigføring. Kampene er mer sannsynlig å intensivere enn å slakke når temperaturen synker, heter det i analysen.

I tillegg står det at et forsøk på våpenhvile eller et midlertidig opphør av kampene vil være til stor fordel for Russland, som må omorganisere sine tropper mer.

Likevel er det ingenting som tyder på at Putin ønsker å gå den veien:

– Putin burde ønske en slik våpenhvile ut fra egen interesse. Han bør innse at han trenger å gi sine styrker tid til å komme seg og gi reservistene som strømmer inn i ringen tid til å integrere seg i sine enheter, trene og forberede seg på seriøs kamp.

"Han bør ønske å stoppe ukrainere fra å dra nytte av den emosjonelle boosten deres siste seire har gitt dem. At Putin fortsetter å piske sine generaler til offensiver under disse omstendighetene er derfor en alvorlig feil fra et militært perspektiv."

At Putin ser ut til å fortsette, i stedet for å bremse midlertidig, kan det være flere forklaringer.

"Dette skyldes sannsynligvis de psykologiske faktorene som førte til at Putin beordret invasjonen i utgangspunktet, men i økende grad også til Putins behov for å vise sin tøffhet mot den harde fraksjonen, som ledes - i det minste offentlig - av Wagner-finansmannen Yevgeny Pirgozhin. Det er derfor lite sannsynlig at Putin er villig til å søke våpenhvile med mindre det ledsages av store ukrainske eller internasjonale innrømmelser," sier ISW i sin analyse.