Putin med ny trussel: Vil bruke nytt våpen

01/08/2022 11:37

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
I en tale på søndag kunne Vladimir Putin fortelle at et nytt supervåpen snart vil være klart til bruk.

Den siste søndagen i juli er en viktig dag i Russland. Det er marinedagen. Her vises alle Russlands maritime midler. Det er alt fra ubåter til store fregatter.

På samme måte brukte president Putin også dagen til å kunngjøre nye planer for den russiske marinen. En ny 55-siders marinedoktrine ble undertegnet, og understreket Russlands ambisjoner om å være «en maritim stormakt» som strekker seg over hele verden.

Imidlertid er en bestemt nasjon i veien for denne utvidelsen: USA. I doktrinen beskrives «Amerikas politiske strategi om å dominere verdenshavene» som den største trusselen mot den russiske planen.

Doktrinen sier også at militære midler må brukes hvis myk makt ikke er nok mot Russlands trusler. I denne sammenhengen kunngjorde Putin også at hans nye våpen vil ankomme innen få måneder.

Og det er ikke hvilket som helst våpen. Dette er den hypersoniske missilet, Zircon, som angivelig er i stand til å fly med ni ganger lydens hastighet og har en rekkevidde på 1000 kilometer.

- Nøkkelen her er evnen til Russlands marine... det (Zircon) er i stand til å reagere med lydens hastighet mot alle som bestemmer seg for å bryte vår suverenitet og frihet, sa Putin i sin tale på marinedagen, som fant sted i St. Petersburg. 

Det skriver Ekstra Bladet.

Fleet Day ble imidlertid holdt i flere russiske havnebyer. I St. Petersburg var dagen preget av 40 skip, kuttere og ubåter. I tillegg ble 42 fly sendt på vingene, og 3500 soldater var til stede.

Marinedagen stammer fra 1939, da andre verdenskrig startet og landet ble kalt Sovjetunionen. Den ble skrotet i 1980 igjen til Putin gjenopplivet marinedagen i 2003.