Spenningen mellom Serbia og Kosovo stiger: NATO er klar til å gripe inn

01/08/2022 09:31

Emma

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vladimir Putin brukte det i sin begrunnelse for å starte krigen mot Ukraina.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Nå tar en fremtredende politiker i et av Europas mest ustabile og urolige områder det samme ordet i munnen:

At det er behov for denazifisering.

Denne gangen ikke av Ukraina, men ved det siste stedet i Europa hvor det var krig før Putin angrep Ukraina: Balkan.

"Det ser ut til at Serbia blir tvunget til å påbegynne denazificeringen av Balkan," skrev Vladimir Djukanovic, medlem av Serbias parlament for president Aleksandar Vucics parti, på Twitter.

Og ordene faller midt i den største krisen mellom Serbia og nabolandet Kosovo på flere år.

Kosovo har blitt tvunget til å stenge to grenseoverganger mot Serbia etter at skudd ble avfyrt mot politiet under voldelige demonstrasjoner av grupper av etniske serbere.

Ja, krisen er så omfattende at NATO har svart.

"Den NATO-ledede KFOR (forkortelse for Kosovo Peacekeeping Force) følger nøye med og er klar til å gripe inn hvis stabiliteten settes i fare," sa KFOR i en uttalelse, med henvisning til FNs mandat gitt til fredsbevarende styrke tilbake i 1999.

– I tråd med FNs mandat vil KFOR til enhver tid benytte seg av alle nødvendige tiltak for å opprettholde sikkerheten og opprettholde sikkerheten i Kosovo, fortsatte NATO-styrken.

Bakgrunnen for den eskalerende situasjonen blant Kosovos store serbiske minoritet er en beslutning tatt av Kosovo-regjeringen ledet av statsminister Albin Kurti.

Fra 1. august vil borgere av Kosovo som fortsatt kjører med serbiske bilskilt ha 60 dager på seg til å erstatte dem med Kosovo-bilskilt.

I fjor måtte Kosovos regjering trekke tilbake et lignende forslag – nettopp på grunn av massive protester fra landets serbiske minoritet.

Under de nye opptøyene har etniske serbere blokkert grenseovergangene på Jarinje og Bernjak med blant annet lastebiler. Ifølge Kosovo-politiet angrep demonstrantene biler og banket opp flere kosovoalbanere.

Det er avfyrt skudd mot Kosovo-politiet, men ingen skal ha blitt truffet.

Rundt 50 000 serbere bor nord i Kosovo, som tidligere tilhørte Serbia, men erklærte uavhengighet i 2008. Mange av dem nekter å adlyde Kosovo-myndigheter og fortsetter å bruke serbiske dokumenter og identifikasjonspapirer - inkludert bilskilt.

Kosovo er anerkjent av mer enn 100 land, men ikke av Serbia eller Putins Russland - som Serbia historisk har svært nære bånd til.

På 1990-tallet var det flere borgerkriger på Balkan etter Jugoslavias sammenbrudd. Den siste av disse borgerkrigene fant sted i Kosovo, der serbiske styrker trakk seg tilbake i juni 1999 etter at NATO hadde gått inn i konflikten og bombet deler av Serbia. Deretter ble fredsbevarende styrke utplassert for å opprettholde den fortsatt skjøre freden.

Det er for tiden 3.770 NATO-soldater stasjonert i Kosovo.