Midt under en tørr periode viste radaren over Rømø i Danmark tydelige tegn på nedbør.
Ved første øyekast tydet det blå området på radarskjermen på et større regnvær som strakte seg over den sentrale delen av Sønderjylland. Men etter nærmere undersøkelser med satellittbilder og observasjoner fra bakken, ble det klart at himmelen var skyfri og sola skinte fra klar blå himmel. Det var ingen nedbør å se.
Skapte falskt ekko
Værmålinger ved hjelp av radar bygger på elektromagnetiske signaler som sendes ut og reflekteres tilbake når de treffer objekter i atmosfæren – som regndråper eller snø. Men også fugler, insekter og faste gjenstander som bygninger og vindmøller kan sende signaler tilbake og forveksles med nedbør.
Det var nettopp dette som skjedde på Rømø: En massiv insektsverm hadde tatt til vingene i det varme vårværet, og ble fanget opp av radaren som om det var regn.
Det skriver DR.
Været avslørte sannheten
Radaren alene gir ikke alltid hele bildet, og meteorologene bruker derfor ofte flere datakilder for å tolke signalene riktig. I dette tilfellet ble radarbildene sammenlignet med satellittobservasjoner, som viste klarvær og solskinn – noe som ikke stemte overens med radarsignalene.
Et viktig hjelpemiddel i slike situasjoner er bevegelsesmønstre. Regn faller jevnt og har en tydelig retning, mens insekter og fugler beveger seg annerledes. Slike forskjeller kan hjelpe meteorologene med å avsløre hva radaren faktisk har fanget opp.
Teknologi møter naturens lureri
Danmark er dekket av fem væradarer – på Stevns, Rømø, Sindal, Samsø og Bornholm – og systemet er svært avansert. Likevel viser hendelsen over Sønderjylland at naturens små vesener fortsatt kan skape utfordringer for moderne teknologi.
Denne hendelsen er en påminnelse om at ikke alt som vises på en værradar er regn. Noen ganger er det rett og slett en levende, summende masse i luften som tar systemet på senga – bokstavelig talt.

foto: Shutterstock