Når tusenvis av nordmenn setter seg på flyet for å feire 17. mai med familie og venner, følger ofte bunaden med på reisen. Men skal du ta med deg nasjonaldrakten i kofferten – eller ha den på deg – er det enkelte forholdsregler du bør ta.
Velg håndbagasje – eller reis i den
Ifølge pressevakt i Avinor, Karoline Pedersen, bør man være ekstra forsiktig med hvordan man transporterer bunaden. Det skriver DinSide
Hun påpeker at innsjekket bagasje alltid innebærer en viss risiko – også når det gjelder verdifulle tekstiler som bunader.
Sikkerhetskontrollen krever forberedelser
Reiser du med bunadssølv eller annet metalltilbehør, bør du sette av ekstra tid i sikkerhetskontrollen. Sølvdetaljer kan utløse alarmen, og det kan derfor være lurt å planlegge godt.
Et godt tips er å samle bunadssølvet i en liten pose og vise det frem til kontrolløren dersom du har det i håndbagasjen. Dette gjør prosessen både enklere og raskere.
Flere typer bunadstilbehør, som for eksempel bunadskniv og lange nåler i søljer, kan imidlertid bli stoppet i kontrollen. Gjenstander med skarpe deler over seks centimeter blir nemlig regnet som potensielt farlige og vil derfor ikke slippe gjennom.
"Det er viktig å huske at kontrollørene alltid kan frata deg gjenstander de anser som farlig. Er du usikker, bør du pakke det i innsjekket bagasje," poengterer Karoline Pedersen i Avinor.
Forsikring kan være en trygg investering
For å unngå problemer med forsinket bagasje eller tap, anbefales det å ta med bunadssølv og andre verdisaker i håndbagasjen. Alternativt kan man velge å reise i bunaden, slik at man er sikker på at den kommer frem i tide til 17. mai.
"Vi anbefaler å ha bunadssølv og andre verdisaker med i håndbagasjen på flytur i tilfelle bagasjen eller kofferten blir forsinket, eller i verste fall ikke dukker opp," sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.
Bunadsforsikring gir ekstra trygghet
Det finnes over 2,5 millioner bunader i norske hjem, med en samlet verdi på over 30 milliarder kroner. Dessverre blir rundt 300 bunader mistet eller stjålet hvert år under reise. Derfor kan det være smart å forsikre bunaden separat.
"Hvis en ønsker å være dekket for alle typer skader samt tyveri, uavhengig av hvor en er i verden, bør man absolutt velge en egen bunadsforsikring," sier Brandeggen.
Han understreker at slik forsikring ofte har lavere egenandel og dekker både uhell og plutselige skader – og at man selv kan sette verdien bunaden forsikres for.