Russland raser mot Polen: "Det er idioti"

26/10/2022 10:33

Emma Sletta

Nyheter
Et gjerde på 200 kilometer får følelsene til å koke i Russland.

Ifølge planen skal gjerdet stå på den polske grensen til den russiske provinsen Kaliningrad og være utstyrt med kameraer og bevegelsessensorer.

Den polske regjeringen vurderer å bygge et vern mot migrantene som landet frykter skal krysse grensen fra Asia og Afrika via Russland i fremtiden.

Polakkene frykter rett og slett at Putin vil bruke migrantene som en del av såkalt hybrid krigføring mot landet, ifølge  Sky News, fordi Kaliningrad har åpnet fly fra både Midtøsten og Asia, ifølge russiske medier.

Planene provoserer Russland, der talsmann for president Putin, Dmitrij Peskov, kaller dem «idioti».

– Historien har alltid visst at det er idioti å bygge gjerder, for om noen år vil murer falle, sa han under en pressekonferanse i Moskva.

Erfaring viser imidlertid at polakker kan ha noe å bekymre seg for.

I fjor høst sto Polen plutselig overfor et massivt flyktningproblem på grensen til Hviterussland, da tusenvis av flyktninger fra Afrika og Midtøsten forsøkte å komme inn i Polen og EU derfra.

Myndighetene benektet den gang ifølge Dagbladet at de hadde noe med flyktningstrømmene å gjøre, men Polen valgte likevel å sette opp et gjerde langs grensen.

Nå vurderer landet å gjøre noe lignende på grensen til den russiske provinsen Kaliningrad, sier Krzystof Sobolewski, generalsekretær i regjeringspartiet Lov og orden.

– Vi må styrke vår tilstedeværelse og våre styrker på den grensen, og også vurdere å bygge lignende grensebarrierer som vi har med Hviterussland, sier Sobolewski.