Russland trekker seg

27/07/2022 08:17

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Russland har nå besluttet å trekke seg. Det har den nyutnevnte chefen informert president Vladimir Putin om.

Det gikk lenge rykter om at Russland ville trekke seg ut av den internasjonale romstasjonen (ISS). Det er ellers et sted hvor det alltid har vært fred og ro uavhengig av situasjonen på jorden.

Men kanskje i fremtiden vil det være en økt spenning i rommet, for nå kunngjør Yuri Borisov, som er nyvalgt leder for Russlands romfartsbyrå, Roscosmos, at Russland vil forlate ISS etter 2024 og i stedet jobbe med å bygge sin egen romstasjon.

– Vi vil selvsagt oppfylle alle våre forpliktelser overfor våre partnere, men beslutningen om å forlate stasjonen etter 2024 er tatt. Jeg tror det er på tide at vi begynner å bygge en russisk romstasjon, sa han, ifølge en utskrift av samtaler fra det russiske presidentkontoret.

Ifølge den samme utskriften skal Putin ha skrevet under på «bra».

Russland og USA har samarbeidet om arbeidet med ISS siden det ble etablert i 1998. Så i 2024 vil det være over. Det er ennå ikke kjent når Russland vil kunne innvie sin egen romstasjon. Men alle andre ting er like, noen år må gå.

ISS ble ikke ferdigstilt før i 2011, etter å ha begynt i 1998. Det tok fem forskjellige fartøy mer enn 115 flyvninger til stasjonen før den til slutt ble ferdigstilt.

Det var også på ISS at den danske astronauten Andreas Mogensen i september 2015 var den første dansken som reiste i verdensrommet. Han var på stasjonen i ti dager.