Russland anklager Ukraina for forbrytelser mot menneskeheten

25/07/2022 11:24

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ifølge Russland har flere ukrainske soldater begått forbrytelser mot menneskeheten.

Russland har flere ganger blitt siktet for både forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. Flere russiske soldater er også dømt for å ha begått sistnevnte.

Kanskje Russland ikke er alene om å ha begått forbrytelser mot menneskeheten. Russland har nettopp anklaget 92 ukrainske soldater for det samme. Sjefen for russisk etterretning, Alexander Bastrykin, sa at det pågår mer enn 1300 kriminaletterforskninger på tvers av mennesker i Ukrainas militære og politiske organisasjoner, ifølge det russiske nyhetsnettstedet Rossiiskaya Gazeta. 

Det skriver BBC.

"Rundt 96 personer, inkludert 51 forsvarssjefer, er etterlyst, opplyser Bastrykin. Ukrainerne var involvert i forbrytelser mot menneskehetens fred og sikkerhet", sa han også.

Ukraina er også opptatt med å etterforske saker som involverer Russland. Tidligere denne måneden sa den ukrainske siden at de etterforsker mer enn 21.000 tilfeller av krig og aggresjonsforbrytelser begått av russiske styrker.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har beskrevet Ukraina som «et åsted» og har sendt flere etterforskere og eksperter til landet for å etterforske mulige krigsforbrytelser.

Russland har så langt benektet ansvaret for disse mulige forbrytelsene. Alexander Bastrykin mener også at en FN-støttet rettssak er «svært tvilsom» fordi Vesten støtter «ukrainsk nasjonalisme» ved å donere våpen og annet utstyr til ukrainske tropper.

I stedet foreslår Bastrykin opprettelsen av en internasjonal domstol med land som har «en uavhengig posisjon i det ukrainske spørsmålet» – spesielt Syria, Iran og Bolivia, som ikke offisielt har fordømt invasjonen.