Sjokolade: Vil forbys

03/02/2023 14:59

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Brus, søtsaker og snacks er en essensiell del av de flestes helger.

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør vil ha en verden der det er regler om størrelsen på godteribarer og potetgullposer.

Brus, søtsaker og snacks er en essensiell del av de flestes helger og kanskje til og med en del av deres daglige komfort.

Men den søte smaken kommer ikke uten et snev av ettersmak.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør kritiserte størrelsen på de ulike posene med godteri som selges i butikkene.

Hun drømmer om regler om hvor mye som kan selges.

Hun mener også sukkeravgiften bør gjeninnføres og vil ha lovverk for å beskytte barn og unge mot markedsføring av usunn mat.

Ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet i fjor kom det fram at andelen nordmenn med overvekt eller fedme, er høyere enn andelen normalvektige.

Sundfør mener samfunnet bør gjøre sunne matvalg enklere, mens mat med mye sukker bør ikke være like tilgjengelig.

En av grunnene til at hun synes det er en god idé å begrense søtsaker, er fordi samfunnet har endret seg.

– På 70-tallet var fedme et problem for fåtallet. I dag er det et folkehelseproblem som rammer flertallet. Det er absolutt ikke fordi Ola Nordmann har blitt stokk dumme. Det er heller ikke sånn at genene våre har endret seg siden da, og vi har fått dårligere viljestyrke. Samfunnet har endret seg, og vi blir fristet 24/7, sier Sundfør og fortsetter:

– Dette gjør det ekstremt krevende for de som er genetisk disponert for fedme å holde en sunn vekt i dagens samfunn. Usunn mat er også mye billigere i dag, sammenlignet med på 70-tallet, sett i forhold til hva vi tjener, sier Sundfør.

– Andelen som har fedme nå er såpass høy at det er et folkehelseproblem. Det har store samfunnsøkonomiske konsekvenser og kostnader.

– Individet er selv ansvarlig, men det bør gjøres en justering på samfunnsnivå. Særlig av hensyn til de som er sårbare og har lett for å gå opp i vekt, sier hun.

Sundfør mener politikerne må skjerpe seg og innføre reguleringer. Det skriver TV2.

Læs også:

Hell eddik i vaskemaskinen: Når du ser hvorfor vil du aldri gjør noe annet Klesvask kan være veldig kjedelig, men selvfølgelig er nyvaskede klær alltid hyggelig. Personlig elsker jeg følelsen og lukten av helt rene klær. Jeg er nok ikke alene om dette.