Skole forbyr elever å ha på ‘croptop’ - flere har blitt bedt om å dekke seg til

19/08/2021 13:24

Emma Sletta

Nyheter
Det er denne type topper som er blitt forbudt på skolen. Foto: Shutterstock
Det er denne type topper som er blitt forbudt på skolen. Foto: Shutterstock
Bar magehud er et «no go» på Firehøjeskolen i Vejle Kommune i Danmark, og dette vækker stor kritikk.

Firehøjskolen i Danmark har bestemt seg for å forby elever å bruke de såkalte croptoppen i skole tiden, og ved flere tilfeller har skolen også bedt elevene ta på seg en skjorte eller genser for å dekke den nakene delen av magen.

Forbudet skyldes flere ting, forklarer rektoren Bjarne Kyneb. Han mener nemlig at den type påkledning blant annet fjerner fokuset fra undervisningen.

«Vi må forholde oss til at vi på skolen er et samfunn der vi er nær hverandre, og det krever også at vi bruker noen klær som gjør at alle kan konsentrere seg om skolearbeidet», sier Bjarne Kyneb.

«Vi går heller ikke på jobb i shorts og bare overkropp. Vi tenker på hva vi kan ha på oss som passer til situasjonen vi er i. Og vi ønsker å lære unge mennesker og det er derfor vi går inn og har en holdning om dette», sier han.

Thilde hiver ned i toppen som nå er blitt forbudt å bruke på skolen. Nå må hun ha på en trøye over som dekker all magehuden.Foto: Privat

Men de argumentene skjønner ikke Tilde Fogh Skovlyst mye av. Hun er 14 år og går i 9. klasse på Firehøjeskolen (den omtalte skolen).

Hun og mange av vennene hennes bruker jevnlig croptops, og de er uenige i avgjørelsen fra skolen, forteller Tilde.

«Jeg synes det er en merkelig regel. Det kom veldig plutselig at vi ikke har lov til å ha på oss klærne vi har lyst til å ha på. Jeg ser ikke noe problem med å vise fem centimeter av magen», sier Tilde Fogh Skovlyst.

«Hvis det er det man vil ha på seg, så kan jeg ikke skjønne at du skal få beskjed om at det er upassende. Da føler man seg skyldig og tror at man gjør folk ukomfortable eller har gjort noe galt. Det er litt vanskelig å stå med når man bare er 14 år og bare vil ha på seg klærne man selv ønsker», sier hun videre.

Men rektor står fast. Ifølge han er det viktig at elevene hans er klar over at antrekket kan ha innvirkning på hvilket signal man sender til andre.

«Vi tenker faktisk at vi gjør de unge mennesker en tjeneste ved å ta en prat om hvordan man kler seg når man går på jobb eller på skolen. Du må være klar over at med klærne du tar på deg, sender du noen signaler til andre og at alle signaler ikke er riktige i alle sammenhenger», sier rektor Bjarne Kyneb.

Tilde sine forældre støtter datteren fult i denne debatten. Det forteller faren hennes, Martin Fogh Skovlyst til Vejle Amts Folkeblad.

«Jeg mener at dette ikke er noe skole kan eller bør bestemme, og det er langt inn på forældrenesbane. Jeg kommer ikke til å hindre Tilde i å ta på seg de klærene hun har lyst til å ha på seg. Hvis hun har lyst til å ha en croptop på får hun lov til det», forteller faren videre.

Rektor Bjarne Kyneb sier at hvis en elev dukker opp i en croptop uansett, vil de ringe til foreldrene til elven, ha en dialog med dem og be dem om å "støtte skolen", men eleven vil ikke bli sendt hjem, avslutter han.