Skremmende studie: Slik påvirker røyking hjernen din

25/01/2024 09:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er ekstremt skremmende lesning.

I en banebrytende studie som har fulgt over 32 000 mennesker siden 2006, har forskere fra Washington University School of Medicine (WashU) avdekket de alvorlige konsekvensene røyking har på hjernens struktur og funksjon.

Ved hjelp av MR-hjerneskanning, spørreskjemaer og DNA-prøver har studien vist at røyking akselererer hjernens aldringsprosess, spesielt i kritiske områder som hippocampus, som regulerer hukommelse og læring.

– Det er nå klart at røyking også har betydelige negative effekter på hjernen, sier Laura Bierut, professor i psykiatri ved WashU og hovedforfatter av studien, ifølge Ekstra Bladet.

Røyking fører til en reduksjon i både grå og hvit substans, og jo mer du røyker, jo større tap av hjernevolum. Dette er spesielt bekymringsfullt ettersom både aldring og røyking er kjente risikofaktorer for demens.

En av de mest bemerkelsesverdige konklusjonene fra studien er at skaden på hjernen er permanent.

Selv for eks-røykere som hadde sluttet å røyke flere år før de deltok i studien, forble hjernevolumet deres betydelig mindre enn for de som aldri hadde røykt.

Men til tross for de permanente skadene er det ett lyspunkt. Studien viser at røykeslutt kan forhindre ytterligere tap av hjernevev:

"Du kan ikke reparere skaden som allerede er gjort, men du kan unngå å forårsake ytterligere skade," sa Yoonhoo Chang, studiemedforfatter og doktorgradsstudent ved WashU.

Denne forskningen er en påminnelse om de skadelige effektene av røyking, ikke bare på lungene og hjertet, men også på hjernen.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.