Stoltenberg: Putins våroffensiv er allerede i gang

13/02/2023 14:10

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
"Russland sender tusenvis av soldater inn i Ukraina, og de lar seg ikke skremme av de høye tapstallene," sier NATO-sjefen.

Ukrainske myndigheter har i flere uker advart om en forestående offensiv fra Russland. Derfor trengs det flere og flere avanserte våpen for fronten i Ukraina, har det blitt sagt.

Men faktisk har Russlands våroffensiv allerede begynt. Det sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i NATO-hovedkvarteret i Brussel.

– Vi har sett starten allerede. Putin sender tusenvis av nye soldater inn i Ukraina, og han aksepterer en svært høy tapsrate.

– Det Russland mangler i kvalitet, prøver de å gjøre opp for i kvantitet. Deres trening og utstyr har ikke samme nivå som i Ukraina. Men de har flere styrker. Og Russland er klare til å sende inn tropper, og de er klare til å lide store tap, sier Stoltenberg.

Pressekonferansen mandag kommer i forkant av et møte mellom NATOs forsvarsministre og før et møte i den USA-ledede Ukraina-gruppen som koordinerer våpenleveranser til Ukraina.

Jens Stoltenberg sier at det bør være mer fokus på kjøp av ammunisjon. Ukraina bruker for tiden ammunisjon i et raskere tempo enn NATO-landene kan kjøpe den.

Det er fortsatt lagre av ammunisjon, men på sikt er situasjonen ikke bærekraftig, og derfor må det inngås flere avtaler med forsvarsindustrien om anskaffelser og økt produksjon, sier NATOs generalsekretær.