Stor nedtur for Putin: Har mistet nesten en tredjedel av hærens styrke

18/07/2022 13:58

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Putin har mistet nesten 50.000 soldater i krigen mot Ukraina.

Admiral Sir Tony Radakin sa at detaljerte vurderinger viser at president Putins plan er spektakulært mislykket.

Putins militære er nå så svekket at ukrainere i økende grad er overbevist om at de snart vil gjenerobre alle sine gamle grenser. The Sun rapporterer.

"De er ganske klare på at de planlegger å gjenopprette hele sitt territorium i forhold til Ukraina. De ser et Russland-kamp, et Russland vi anslår har mistet over 30 prosent av sin bakkekampeffektivitet," sa Tony Radakin.

"Det som faktisk betyr det, er 50 000 russiske soldater som enten har dødd eller blitt såret, nesten 1700 russiske stridsvogner ødelagt, og nesten 4000 russiske pansrede stridsvogner ødelagt."

Finland og Sverige har også ødelagt Putins forsøk på å splitte og svekke den vestlige alliansen ved å søke om å bli med i NATO.

– Russland hadde ambisjoner om å skape brudd som en utfordring for verdensordenen. Russland svikter i alle disse ambisjonene, sa Tony Radakin.

Zelensky har utstedt ordre om å sparke sin barndomsvenn og leder av Ukrainas mektige innenlandske sikkerhetsbyrå, SBU, Ivan Bakanov og generaladvokat Iryna Venediktova.

Den ukrainske presidenten sa at han hadde sparket paret etter at det kom frem at mange medlemmer av deres byråer hadde samarbeidet med Russland - med andre byråer også anklaget for forræderi.

Iryna Venediktova har spilt en nøkkelrolle i å straffeforfølge russiske krigsforbrytelser.

"En slik rekke forbrytelser mot grunnlaget for statens nasjonale sikkerhet ... stiller svært alvorlige spørsmål til de aktuelle lederne. Hvert av disse spørsmålene vil få et riktig svar," sa Zelensky i sin nattlige tale til nasjonen.

Ivan Bakanov og Iryna Venediktova har ikke kommentert påstandene.