Tidligere president er død

16/10/2023 13:00

redaktion

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I 2008 ble han tildelt Nobels fredspris for sitt arbeid med å få slutt på internasjonale konflikter.

Den tidligere finske presidenten og nobelprisvinneren Martti Ahtisaari er død. Det skriver det finske mediet Yle.

Ahtisaari døde tidlig mandag morgen i Helsingfors. Han ble 86 år gammel.

Etter en lang politisk og diplomatisk karriere trakk den tidligere presidenten seg fra offentlig syn i september 2021 på grunn av demens.

Ahtisaari var sosialdemokrat og president i Finland fra 1994 til 2000. Han var blant annet også FNs spesialutsending i Kosovo.

I 2008 ble han tildelt Nobels fredspris for sitt mer enn tre tiår med diplomatisk arbeid for å få slutt på internasjonale konflikter.

– Fred er et spørsmål om vilje. Alle konflikter kan løses og det er ingen unnskyldning for å la dem fortsette for alltid, sa Ahtisaari da hun mottok Nobelprisen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han fikk blant annet ros for sitt arbeid i Aceh-provinsen i Indonesia, sin innsats for Namibias uavhengighet og for å bidra til en løsning på Kosovo-konflikten.

Han var også involvert i fredssamtaler i Nord-Irland, Sentral-Asia og Afrikas Horn. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Ahtisaari tok til orde for at Finland skulle være en del av alle internasjonale organisasjoner, som resten av Vesten også er en del av.

I 2014 sa han i et intervju at Finland også burde slutte seg til den vestlige forsvarsalliansen Nato sammen med Sverige.

– Jeg håper at vi på et tidspunkt tar den avgjørelsen, og jeg håper at det skjer sammen med Sverige, sa Ahtisaari. Han fikk delvis se ønsket gå i oppfyllelse.

I april 2023 ble Finland offisielt innlemmet som det 31. landet i NATO. Finnene hadde søkt om medlemskap som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

Finnene lyktes ikke i å gå sammen med Sverige – slik Ahtisaari ellers hadde ønsket. Svenskene venter dermed fortsatt på grønt lys fra de to NATO-landene Tyrkia og Ungarn.

Martti Ahtisaari ble født i 1937 i Vyborg, som på den tiden var en del av Finland. Vyborg tilhører i dag Russland.

Foto: Shutterstock

Læs også:

Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.