Den asiatiske geithamsen er på frammarsj i Europa. I sommer ble den for aller første gang sett i Danmark, og det har fått alarmklokkene til å ringe her hjemme.
Den utgjør en stor trussel mot honningbier, og dermed også mot frukt- og grøntproduksjonen i Norge. Det skriver NRK.
Den asiatiske geithamsen, også kalt asiatisk rovveps, er en fremmed art som opprinnelig kommer fra Øst-Asia. Den har allerede etablert seg i Frankrike, Tyskland og Storbritannia. Nå har den altså tatt seg til Skandinavia.
Så farlig er den
Denne vepsen er ikke bare irriterende – den er en råtass. Den angriper bikuber, dreper bier og skremmer resten så mye at de ikke våger seg ut. Og uten bier som samler nektar og pollen, kollapser kuben.
Dersom den etablerer seg i Norge, kan det få store konsekvenser for økosystemet og matforsyninga.
Geithamsen går også løs på andre insekter og kan dermed forstyrre hele økologiske kretsløp.
Hvordan kjenne den igjen?
Mange blander den asiatiske geithamsen med den europeiske, som finnes enkelte steder på Østlandet. Forskjellen? Den asiatiske har mørk bakkropp med én gul stripe og karakteristiske gule bein. Den europeiske har mer rødlige tegninger.
Klimaet spiller inn
Foreløpig er den ikke observert i Norge, men det kan endre seg. Klimaendringer og mildere vintre øker sjansene for at den kan overleve her.
Kalde vintre kan forsinke eller hindre etablering av arten.
Har du sett noe mistenkelig?
Norges Birøkterlag og Mattilsynet vil gjerne høre fra deg. Har du sett en veps som ligner? Ta bilde og meld fra.
Den asiatiske geithamsen ble først oppdaget i Europa i 2004. Siden har den krøpet stadig nærmere Norge. Og mens vi ennå er et stikk unna, er budskapet klart:
Vær på vakt. Det neste stikket kan treffe oss.