Trygve Slagsvold Vedum: Tar oppgjør mot woke-kulturen

19/03/2023 21:09

redaktion

Nyheter
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
-Vi må tåle å bli krenka.

- Om jeg er woke? Bare det at du stiller spørsmålet viser at vi er ute å kjøre, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Vedum er nettopp gjenvalgt til Sp-leder for to år og møter med Dagbladet rett utenfor landsmøtesalen.

Innerst inne har den en brennende konfrontasjon med woke, sensitivitetslesing og krenkelseshysteri. Vedum er bekymret for samfunnsutviklingen.

De siste ukene har det vært diskusjoner om endringer i Roald Dahls bøker, kansellering av den norske barnefilmen «Helt super» og Christian Krohgs maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika».

Ifølge senterlederen er dette eksempler på at samfunnet går i feil retning. Det skriver Dagbladet.

- Sensitivitetslesing er et helt forferdelig ord. Hadde en stat gått gjennom kunst og endret det, ville vi kalt det sensur. Alle er enige i dag om at ordet hottentott i Thorbjørn Egners vise om vesle Hoa nå er feil, men det sier noe om samtida den ble skrevet i. Egner mente ikke noe vondt, sier Vedum.

- Det vil kanskje være vanskelig å forstå for et barn som synger om Hoa i barnehagen?

- Da får man bruke den situasjonen hvis den oppstår, og så må barnehagelæreren ta ansvar og forklare det. Vi kan ikke lage et samfunn renset for sårende ytringer. Men ytringsfrihet er også at man kan ta til motmæle.

- Du er en hvit mann som pusher 50. Bør du ikke være mer ydmyk overfor dem som opplever krenkende ytringer?

- Jeg har lest litt historie og har ikke funnet et eneste samfunn som er blitt bedre av å snevre inn ytringsfriheten. Hvem skal i så fall definere hva som er den rette lære eller feil ord? Skal man fjerne kunst fordi det er malt i en annen tid? spør Vedum, og svarer:

- Folk må tåle å bli krenket. Særlig i møte med kunst. Generelt er folk blitt altfor sensitive. Det er ikke farlig å bli utsatt for meninger eller synspunkter du er sterkt uenig i. Ta til motmæle, ikke krev at den andre ikke kan få ytre seg, sier Vedum.

Vedum er særlig kritisk til endringene i kunstneriske uttrykk fra tidligere tider. Lederen av SP deltok også aktivt i diskusjonen om fjerning av statuene av Winston Churchill og Ludvig Holberg.

Vedum trekker flere linjer tilbake til Agnar Mykle og «Life of Brian». I vår tid er J.K. Rowling den forfatteren som er i den største stormen etter sine uttalelser om transpersoner. Rowling forklarte sin side av historien i et essay.

- Jeg syns det er veldig trist og misliker veldig at Harry Potter-bøkene utsettes for kanselleringskampanjer. De fantastiske bøkene må få leve sitt eget liv, uten å bli angrepet for hva hun eventuelt måtte mene, sier Vedum.

- Jeg liker egentlig ikke ordet kansellering, men i mange tilfeller er det nettopp det som skjer. Det skumleste er at utgangspunktet ofte er positivt engasjement om gode verdier, men så går det over i at man bare skal få mene «den rette lære». Vi må heve aksepten for andres meninger som bryter med egne verdier. Det er ikke farlig, men en del av vårt demokratiske samfunn.