Vær oppmerksom: Dyr tabbe for mange bilister

10/10/2023 17:00

Emma Sletta

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det er livsfarlig og kan bli dyrt.

I Norge er de påbudt å bruke kjørelys foran om dagen. Disse tennes automatisk når tenningen på bilen slås på, men baklysene behøver ikke å være tent.

Men når det blir mørkt eller dårlig sikt, skal imidlertid også baklysene være på.

Det er ditt ansvar som fører å sørge for dette, men det er ikke alltid at lysene slår seg på automatisk. Å kjøre med mørklagt bil er selvfølgelig forbundet med fare og kan fort koste deg en bot på 3700 kroner - opp fra 2800 kroner i fjor.

Mange uten baklys

Å møte biler uten baklys, selv om det er dårlig sikt og tussmørke, er ikke noe uvanlig fenomen, skal vi tro Statens vegvesen og NAFs svenske søsterorganisasjon M.

De gjorde i 2021 en telling av 24 000 biler i trafikken.

Hver femte bilist kjørt uten baklys i dagslys. Fem prosent av bilistene kjørte med mørklagte baklys etter at det var blitt mørk på kvelden.

- Det er vanskelig å oppdage en mørklagt bil i høstmørket. På biler som har egne LED-kjørelys er vanligvis ikke baklysene tent samtidig. Løsningen i disse tilfellene er å skru på nærlysene manuelt. Da vil også baklys og skiltlys bli tent, har Espen Andersson, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, uttalt tidligere.

«Auto» virker ikke alltid

- Alle sjåfører har et ansvar for å lære seg hvordan lysbryteren fungerer på sin egen bil. Det er viktig å både se og bli sett i trafikken, påpeker Andersson.

Lysbryteren har som regel fire innstillinger: «Av» eller «0», «auto», «parklys» og «på». Normalt anbefales det at du setter lysbryteren på «auto». Da er kjørelysene foran alltid på, samtidig som baklysene skal slå seg på automatisk når det blir mørkt. Det siste skjer imidlertid ikke alltid.

Slik sjekker du

For å være sikker på at du er godt synlig bakfra og har godt lys forover på veien, kan det være en god idé å sette lysbryteren i «på»-stilling.

Er du usikker på når baklysene på bilen din er på, eller i hvilken stilling bryteren må stå for at baklysene skal tennes, er det en svært enkel måte å finne ut et på: Rygg bilen inn foran ett av de store vinduene i det lokale butikken og sjekk i speilet. Da kan du prøve deg fram med lysbryteren.

Gjør denne sjekken både i dagslys og når det er blitt mørkt. Da vil du også oppdage om noen pærer ikke virker som de skal.